25 . Apr . 2012

Belajar Seni Mempertahankan Diri – Cuma 10 Minit Sehari!

ADAKAH anda pernah terdengar atau terbaca atau tertonton berita-berita seperti ini?

- Kejadian samun: peniaga ditetak
- Kes ragut dalam lif
- Rompakan dan samun bersenjata
- Ahli perniagaan dirompak RM200 000 di Georgetown
- Empat sekeluarga dibunuh kejam
- Wanita sering menjadi sasaran penjenayah
- Pemandu bas cuba rogol penumpang
- Ibu dan anak dibunuh kejam di dalam kereta

pentingnya belajar seni mempertahankan diri

Kejadian seumpama ini semakin hari, semakin sering kita dengar. Boleh dikatakan makin menjadi-jadi pula semenjak akhir-akhir ini. Situasi ini memang menakutkan kita tetapi persoalannya sekarang..

Bolehkah anda mempertahankan diri daripada serangan musuh? Mampukah anda mematahkan ancaman jenayah? Tangguhkah anda melindungi orang yang paling anda sayangi?

Kalau anda tidak dapat menjawab ‘ya’ untuk kesemua soalan ini maka sudah tiba masanya untuk anda membuat pertimbangan semula. Boleh saja kalau anda berkata. “saya bukan ada musuh pun” atau “saya tidak pernah bergaduh dan menyimpan dendam dengan sesiapa”. Tapi masalahnya, kebanyakan kes jenayah yang dilapor adalah dilakukan oleh orang yang anda tidak pernah jumpa pun seumur hidup anda!

Barangkali ada yang lain pula berkata, “saya selalu mengutamakan keselamatan diri dan hanya berada di tempat terang atau selamat”. Kalau begitu, pernahkah anda dengar pepatah lama yang berbunyi – malang tidak berbau. Kalau ada bau maka senanglah kita elakkan bukan? Bahkan banyak kejadian jenayah berlaku di depan rumah atau di dalam rumah. Bukankah rumah adalah tempat paling selamat di dunia?

Jadi fikirkan semula sama ada anda perlu belajar mempertahan diri atau tidak?

Dalam tahun-tahun mendatang ini, anda sewajarnya (amat wajar sebenarnya) tahu dan mahir:

- Menggunakan tangan untuk dijadikan senjata merbahaya.
- Menggunakan kaki dan kepala sebagai perisai.
- Berhadapan dan melumpuhkan serangan beberapa orang penyerang.
- Mematahkan serangan bersenjata pisau atau parang tanpa mencederakan diri.
- Memilih serangan yang berupaya menewaskan lawan dalam masa singkat.


panduan lengkap temuduga penolong penguasa kastam w27
>>Contoh Soalan & Jawapan Temuduga Sektor Awam!<<

Terus-terang, saya lebih menyarankan para gadis dan wanita untuk belajar seni, kaedah dan teknik-teknik mempertahankan diri. Saya sangat menggalakkan anda mempelajarinya berbanding orang lelaki. Kerana apa? Kerana bukan selalu pelindung anda (sama ada suami, abang, ayah atau anak lelaki) mampu berada di sisi anda. Tidak setiap masa mereka ada apabila keadaan cemas.

Oleh kerana itulah, suka sekali saya berkongsikan dengan anda sebuah panduan untuk mempertahan diri yang berjudul Rahsia Gerakan-Gerakan Maut Karate. Menariknya panduan ini bukan hanya setakat Karate, bahkan turut dipakejkan sekali dengan 1 video DVD Aikido, 1 eBook Shantung Black Tiger dan 1 eBook Kenpo Jiu Jitsu! Ia berharga RM50 (semua sekali yang disenaraikan itu anda akan dapat).

Apalah sangat RM50 itu berbanding keselamatan anda. Bukanlah saya memperkecilkan nilai RM50. Tidak sekali-kali. Jumlah itu adalah banyak dan saya bersyukur jika mendapatnya. Tetapi jauh lebih berharga daripada itu ialah kemampuan anda melindungi diri sendiri. Keselamatan anda adalah yang paling utama. Itu memang tidak ternilai dengan apa-apa sekalipun! Tidak ada galang gantinya.

Jadi belajarlah Seni mempertahankan diri. Belajarlah seni membela diri. Anda lakukan itu bukan untuk diri anda sahaja. Anda lakukan itu untuk anak-anak anda. Anda lakukan itu untuk ibubapa anda. Anda lakukan itu keluarga anda. Cuma memerlukan 10 minit sahaja setiap hari dengan berbantukan panduan seni mempertahankan diri yang saya kongsikan ini.

3 Komen Untuk – Belajar Seni Mempertahankan Diri – Cuma 10 Minit Sehari!
 1. ros shella juliana bt abd. rashid 17th December 2012 3:36 pm

  salam ….saya pun nk masuk gok silat ni

  [Balas]

 2. rayner 15th September 2013 12:08 pm

  i need the book

  [Balas]

 3. ain fateha 21st October 2013 9:02 pm

  saye nak teknik tersebut

  [Balas]

CommentLuv badge