Julmazli Dot Com

Dimana Dunia Online Dan Offline Bertemu..

By Julmazli Dempollok

Pendaftaran MUET Sesi Pertengahan Tahun 2011

[ Pendaftaran MUET Sesi Mac, Sesi Julai Dan Sesi November 2012 ]

KHUSUS untuk calon persendirian. Dua hari lagi pendaftaran MUET (Malaysian University English Test) untuk pertengahan tahun 2011 akan ditutup iaitu pada 27 Januari ini. Jadi jika anda mahu berniat untuk memperbaiki keputusan MUET lepas anda atau memang belum pernah menduduki MUET sebelum ini segeralah ke cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) berdekatan untuk membeli No. Pin MEC untuk digunakan mendaftar secara online di laman MPM.

pendaftaran muet 2011

 

>>Klik Sini Untuk Ke Laman Pendaftaran MUET 2011<<

Jika tidak sempat mendaftar sekarang maka terpaksalah menunggu pula untuk sesi pendaftaran MUET akhir tahun nanti. Bagi anda yang masih berada di tingkatan enam, jangan bimbang kerana kesemua proses ini akan diuruskan oleh guru anda.

Membeli No. Pin MEC tidaklah begitu sukar. Sesampai sahaja di BSN terus ambil borang biru yang bertanda (deposit/bayaran/tuntutan). Isi butiran yang perlu dan terus bergegas ke kaunter ekspress yang BSN sediakan. Beritahu sahaja juruwang yang bertugas anda hendak membeli No. Pin MEC untuk pendaftaran MUET.

pm468X60

Satu lagi saluran pembayaran yuran MUET ialah dengan menggunakan perbankan Internet. Jika anda belum tahu, kini pendaftaran MUET sudah tidak lagi secara offline. Tidak perlu lagi pergi ke Pejabat Pelajaran Daerah untuk mendaftarkan diri. Ia sungguh mudah kini..

Untuk maklumat lanjut, sila layari sendiri laman pendaftaran MUET di bawah. Jangan lupa membeli No. Pin MEC dahulu jika anda tidak mempunyai kemudahan perbankan Internet atau kad kredit. Kemudian baru daftar sebagai pengguna sebelum boleh mendaftar peperiksaan MUET. Klik pautan di bawah ini untuk mendaftar.

>>Klik Sini Untuk Ke Laman Pendaftaran MUET 2011<<

105 Responses to Pendaftaran MUET Sesi Pertengahan Tahun 2011

  1. Naimah says:

    salam, saya ingin tahu bagaimana cara-cara untuk calon memperbaiki keputusan muet? dan saya ingin tahu berapakah jumlah yang perlu di bayar?. saya juga ingin tahu berapakah jumlah kertas atau paper ujian muet yang boleh di ambil untuk memperbaiki keputusan muet?. adakah saya perlu mengambil kesemua paper lagi atau macam mana?

  2. muhayudin says:

    saya ada 1 soalan.. saya dah daftar muet mggunkan no pin mec untuk sesi november 2012 tp sy tidak mencetak slip daftar tersebut rujukan… jadi apabila sy mahu mencetak slip muet/D pada hari 1 sept 2012.. akses tersebet menyatakan tiada rekod daftar sy.. adakah slip daftar sy tidak diterima…tp sy adalah slip daftar sy dlm pc…. plz jawab sy btul keliru…

  3. nad says:

    saya dah amek muet pada awal tahun ni. dan dah check result melalui phone. pastu saye ade amek slip keputusan. tapi saye dah hilangkan. bulan 9 ni saye nak dftar degree. slip tu akan diguna untuk dftar. jadi di mana saye boleh print slip keputusan muet ni? terima kasih.

  4. tyra says:

    saya nak tanya, kalau saya dh repeat muet untuk kali kedua. and result kali kedua tidak memuaskan, boleh ke nak guna result yg waktu pertama kali punya muet. saya nak guna result yg lama untuk UPU. pls rply. thanks

  5. Icca says:

    Saya tak hadir exam muet y ditetap kan. next time boleh ke kalau saya mohon balik? atau tak boleh sbb tak hantar borang tarik diri drpd menduduki exam muet

  6. abu says:

    pin mec valid berapa lama ya?? kalau tulis untuk stpm/muet 2012 maksud nya bole guna sepanjang tahun 2012 selagi tak register ka??

  7. farahin says:

    Kenapa ye website muet tak boleh akses hari ni? baru cadang nak register online.

  8. Ilia says:

    Assalamualaikum, sy ada dua soalan.
    sy calon muet bagi Akhir Tahun 2011.
    saya nak repeat paper MUET pada tahun ni.
    Jadi, nk tny yuran muet perlu bayar semasa ambil nombor pin MEC di BSN ke?

    dan satu soalan lagi…
    kalau saya ambil paper muet bagi sesi julai boleh ka? atau kena ambil sesi mac 2012 juga?

    harap minta penjelasan.
    terma kasih bnyak2.

  9. DUDEK says:

    halo..mahu tanya.. kalau kita nak memperbaiki keputusan muet.. perlu ambil semua kertas lagi ke atau just ambil yg perlu sj?

  10. rosmaria autar says:

    bila result muet hujung tahun 2011 keluar

  11. melly91 says:

    salam. sy nk tnye. sy sudah membeli no pin muet utk sesi MAC 2012 dan telah mendaftarnye. tetapi, sy tidak menerima sebarang sms pengesahan dan bila sy ingin check sama ada nama sy sudah didaftar, laman ini menyatakn tiada rekod untuk IC sy. mcm mne sy perlu buat? worried. :(
    Artikel terkini daripada melly91 – Apa Sebenarnya Makna Blacklist, CTOS Dan CCRIS Ini?

    ilia Reply:

    melly, saya nak tny. masa awak beli num pin muet tu, perlu bayar berapa ye? sekali dengan yuran muet ke?

  12. confuse says:

    lepas register..tunggu sehingga 23 dis ke? cam ne nak tau kalau dah reg?

  13. nabila husna says:

    assallammualaikum..
    saya nak tanye.. kalau org lain yg beli kn no pin d bsn.. boleh ke?..
    Artikel terkini daripada nabila husna – Kenapa Kandungan Amat Kritikal Untuk Blog?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Boleh. Apa yang penting, ambil no. pin yang dibeli orang lain itu tadi dan gunakan untuk mendaftarkan diri Nabila di laman pendaftaran online MUET. Link ada saya sertakan di atas.

  14. Husna says:

    Salam. Saya nak tanya. Untuk sesi Mac 2012 tarikh pendaftaran MUET ditutup pada 17 November. Hari ini dah 16 November dan saya belum beli lagi nombor pin. Boleh ke tidak saya beli nombor pin pada 17 November dan daftar MUET pada 17 November juga?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Wkslm Husna..
    Biasanya boleh. Tiada masalah. Pastikan sempat membeli no pin dan daftar MUET pada tarikh tersebut juga. :)

    Lynn Reply:

    kawan dah beli no pin smalam,tapi bila nak register, kat site tu tulis “tempoh tamat”.
    How?kena call ?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Nampaknya MPM dah tutup pendaftaran. Tapi boleh cuba call pihak MPM, siapa tahu ada rezeki kan.. :)

  15. puteri says:

    askum? saya nak tanya.. ada beza ke harga num pin untuk muet yang dibuat oleh universiti dan muet yang dibuat di luar?

  16. confuse says:

    apakah harga untuk beli no pin?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Kalau yang MUET 2011 lepas, harga pin ialah RM61..

    aizat Reply:

    yg terbaru rm 101 ringgit..

    confuse Reply:

    lepas??lepas apa??
    dengar kata beli pin di bsn kan? dulu rm61..sekarang rm101. betul ke??

    Fikri Reply:

    Betul. Tadi baru pergi beli di BSN. Harga terbaharu adalah RM101.

  17. ANA says:

    salam…..saya nak beli no pin di bsn…..bilakah saya boleh membelinyer…?bilakah bsn akan membuka kaunter muet kembali…?staff bsn pon x tahu tarikhnyer…oleh itu saya berharap sangat kebuntuan saya dapat dileraikan…:)

    Julmazli Dempollok Reply:

    Wkslm..
    Tarikh untuk MUEt tahun 2012 belum lagi diumumkan oleh MPM. Sekiranya pendaftaran MUET 2012 sudah dibuka, pihak BSN akan menjual no. pin pada masa tersebut. Kita kena tunggulah pengumuman MPM dari masa ke masa.. :)

    ANA Reply:

    Pengumumaman tarikh itu akan dibuat dilaman web mpm yer…?boleh saya check di sana dari masa ke semasa…okey..thanks 4 u’r information….:)

  18. nurul says:

    mcmne kter nk tau muet kter dh ddftarkan?leh semak blik x?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Biasanya MPM akan hantarkan sms ke no hp yang didaftarkan (semasa buat pendaftaran online). Mereka beri sms pengesahan.. :)

  19. Maziah says:

    ouh… utk tahun depan tu bulan brape ya? sory if ask to much :)

  20. Maziah says:

    Salam…. tarikh utk pendaftaran muet bila lagi ya? saya sudah terlepas untuk bulan jun ni.. :(

    Julmazli Dempollok Reply:

    Tahun ni sudah habis. Kena tunggu untuk tahun depan la pula.. :)

  21. along says:

    Nak tanya ckit .Dah boleh daftar ke MUET utk tengah thun nie dan bila tarikh perikse tu.

    Julmazli Dempollok Reply:

    Pertengahan tahun sudah berlalu malah keputusannya pun sudah dikeluarkan. Tapi tarikh tutup untuk mendaftar MUET akhir tahun ini ialah pada 20 Jun ini.. :)

    anne Reply:

    sori…klo da next muet brape trikh dye plk heh nk register?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Masih belum diputuskan lagi. Tapi pada tahun hadapan MUET akan dijalankan 3 kali setahun. Kita sama-sama tunggu dan lihat pengumuman daripada MPM ya..

  22. Haylieyg says:

    dulu saya register muet melalui online, lepas tu bayar melalui kredit kad. all these while saya ingat transaction tu dah successful sekali bila check hari ni result kena tahan pasal bayaran lak… nak wat camana ye? pening ni…

  23. nina says:

    bagaimana ingin mendptkan semula no. pin MEC y hilg melalui pembelian ATM? sy blum mndftarkannya…..tlg…

    Julmazli Dempollok Reply:

    Kita harap ada di antara rakan lain yang pernah mengalami masalah ini dan boleh membantu Nina. Jika ada yang tahu, boleh kongsikan caranya.. :)

  24. nina says:

    saya mempunyai masalah, saya telah ilg no.pin MEC sbelum pndftran online y dibeli melalui ATM. bagaimana saya ingin mendptkan semula no.pin tersbebut?

  25. anor says:

    Anak sy baru nak apply MUET ttp dia ada di UITM ambil asasi baru masuk aje. Kalau sy daftarkan utk dia boleh ke? Atau kena tunggu dia buat sendiri?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Mana-mana pun boleh. Asalkan dia boleh menghadirkan diri di pusat yang anda atau dia pilih itu.. :)

  26. faris says:

    saya dah bli no pin..tp knape nk daftar xleh..dia cakap kna daftar dulu sblm masuk..saya dah daftar tp xbleh..nak masuk pon xleh..cmne ni????

  27. abd wahiduzaman says:

    nk tanye cket, bila agaknya result utk muet awal tahun 2011 nk kluar ek?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Saya sudah ajukan pertanyaan tersebut kepada MPM, tapi masih belum menerima sebarang jawapan.. :)

  28. akma says:

    terima kasih…fuh lega akhirnya dapat gak daftar muet tuk akhir tahun nie…..nasib ley in sini….sbb mmg ade masalah nk in web mpm…terima kasih yea.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!=)

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sama-sama..
    Gembira dapat membantu pembaca blog ini dan anda khususnya. Semoga berjaya ya.. :)

  29. kodek says:

    result muet lmbt kuar.huhuhuhuuhuh..cmne nk updte tuk fasa dua nie..nk amek kritikal kos..tkowt tk lepas..ad penpt tak??upu esok dh tutup//..huhu

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sabar Kodek.. Kita tak leh watpa. Kena tunggu jak la pengumuman rasmi daripada MPM..

  30. naiemah says:

    salam..nak tanya nih…
    bila tarikh last muet utk ambil bln 10 ni..
    kene dftar bila ey?..thanks

  31. faris says:

    kenapa laman web mpm.edu.my tak boleh buka? sempat tak nak update result muet untuk upu fasa dua ni?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Saya juga kurang pasti. Memang laman MPM tidak boleh diakses beberapa hari ini..

    faris Reply:

    terima kasih..upu lagi 3 hari je lagi nak tutup..risau tak sempat nak update result yg baru..

    sauffe Reply:

    tula pasal. ada masalah ke pe?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Saya pun kurang pasti. Tapi nampaknya sampai hari ini masih belum boleh dibuka. Risau juga..

  32. ikachenta says:

    how much ye pin MEC ni?..

    Julmazli Dempollok Reply:

    Rm61 sahaja.. :)

  33. marzuqi says:

    when MUET result will be showing?

    Julmazli Dempollok Reply:

    MPM will notify via sms when MUET results are released later. Do not worry.. :)

  34. KYRA says:

    bler result muet mid year 2011 keluar? Sempat tak nak update UPU fasa 2? rISAULAH…

    Julmazli Dempollok Reply:

    InsyaAllah sempat. Saya fikir ini semua sudah dipertimbangkan oleh mereka awal2 lagi.. :)

  35. khairul says:

    bila ye keputusan muet untuk sesi pertengahan tahun 2011 akn keluar??(i dah ambil exam pd 11 april 2011 lalu)..lambat lg ke??

    Julmazli Dempollok Reply:

    Dijangkakan sekitar hujung Mei atau awal jun 2011.. :)

  36. farah says:

    haritu dah pergi bsn. and pegawai tu cakap diorang tak jual pin MUET. or must i ask them specifically for MEC pin? and i’m planning to register for end of the year punya test. so bila boleh start beli pin di bsn? and registration date on the 18th of May as stated dekat site MPM. hish confused ni. thank you in advance :)

    Julmazli Dempollok Reply:

    Pada pendapat saya BSN hanya akan menjual pin MEC ini selepas dimaklumkan oleh pihak MPM. Dan pihak MPM pula hanya akan membenarkan penjualan pin dalam satu jangkamasa yang singkat ketika pendaftaran MUET sesi akhir tahun sudah hampir kelak.. Misalnya seminggu sebelum pendaftaran dibuka. Jangan lupa juga beritahu BSN anda nak bali no pin mec untuk pendafataran MUET. Dan satu lagi, cuba tanya di cawangan BSN yang lain selepas ini. Ini pendapat perbadi saya sahaja.. :)

  37. bosh says:

    mcm mne nak daftar muet yg akhir tahun nie??????

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sentiasalah melawat laman MPM. Ia akan dibuka sekitar bulan Julai nanti. Pendaftaran adalah secara online di laman MPM tersebut.. :)

  38. miera says:

    ok thanks again sbb sudi membantu. GBU :)

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sama-sama. Semoga mendapat band yang baik dalam MUET anda. Saya doakan.. :)

  39. miera says:

    thanks hehe :D Tapi ade search jugak kat blog orang lain, dia kate kena quarantine 3 hrs sebelum amik test speaking. so agak confused la kan, adekah kena dtg seawal 7.30am untuk ambil test pada jam 11 pagi tu.. =.=

    Julmazli Dempollok Reply:

    Kalau berdasarkan panduan MUET yang dikeluarkan oleh MPM sendiri. Tidak ada menyentuh hal ini secara jelas. Saya fikir itu adalah inisiatif sekolah masing-masing untuk para ‘calon sekolah’ sahaja.. :)

  40. miera says:

    Salam :)

    I nid ur response a.s.a.p ya please please :D
    Saye ada soklan sikit. Ada dua sesi ek apetah satu
    8am ( xtau betul ke x ) satu lagi 11am. Saye yg 11am tu. My friend said, kena dtg sejam awal utk quarantine fr speaking test. Betul ke dtg sejam awal jer? or kena datang 8 pagi? Thanks in advance :)

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sejam setengah lebih awal sudah memadai.. :)

  41. Norma Norm's says:

    ble lagi dapat daftar muet?? selain hujung tahun…

    Julmazli Dempollok Reply:

    Pendaftaran hanya dibuka dua kali setahun sahaja.. :)

  42. idiq,92 says:

    bggaimana utk cetak slip muet

    Julmazli Dempollok Reply:

    Boleh laman ini untuk melihat slip muet/d anda:
    kemudian ‘right click mouse’ atau ‘touch pad’ anda dan pilih ‘print’. :)

  43. nurul lily muhaida says:

    bagaimana mau mendaftar untuk muet sesi pertengahan tahun? masih ada lagi atau kena tnggu untuk akhir thun nie?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Kena tunggu untuk pendaftaran akhir tahun la nampaknya, sekitar bulan Mei atau Jun nanti..

  44. erwan says:

    alamak dah terlepas tarikh daftar muet untuk pertengahan tahun.
    boleh saya tahu tarikh daftar muet untuk hujung tahun??

    pendaftaran muet di buka bape kali stahun??

    erdy Reply:

    http://www.mpm.edu.my/main.php?Content=sections&SubSectionID=59&SectionID=57 ..sila lh tgk2..

  45. erdy says:

    muet akhr thun dftr bila??

    Julmazli Dempollok Reply:

    Nampaknya bro dah semak sendiri di laman MPM. Maaf kerana lambat balas komen.. :)

    erdy Reply:

    xpelh bro..kne usha sndr jgk lau nk sesuatu kn… xkn nk kne suap je kn..

  46. lina says:

    agaknye bila akn date baru yg akan kuar utk ujung tahun 2011? sy da terlepas nk mendaftar awal tahun ni.

    erdy Reply:

    sila lah tgk2… …semua berkaitn MUET ade

  47. sheila says:

    sy dah daftar utk muet prtengahan tahun ni sbb nak perbaiki result muet last year.tp sy try pki prkhidmatan sms utk cek status pendaftaran muet tp still i get yg last year punye.cane ek? nak try muatturun tp cm x dpt je. :( rase nak kol diorg tp tkt tlalu awal.

    Julmazli Dempollok Reply:

    Untuk pengetahuan cik Sheila, kita hanya boleh memuaturun slip daftar pada 24 Mac ini. Itu kepada mereka yang sempat mendaftar sesi pertengahan tahun 2011. Selepas tarikh itu, jika maklumat cik masih belum dikemaskini maka bolehlah kol pihak MPM.. :)

  48. bella says:

    mcm ne nk taw tarikh tuk sy ambil exam speaking(4,5,6,11,12,13 April)

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sila ke http://www.mpm.edu.my/ untuk maklumat lanjut berkenaan hal ini.. :)

    fizah Reply:

    bagaimana kita nak lihat memo mengenai tarikh ambil slip exam muet

    Julmazli Dempollok Reply:

    Slip yang mana? Slip MUET/D atau slip keputusan MUET? Bagaimanapun boleh ke laman rasmi MPM untuk sebarang berita terkini.. :)

  49. zuhairi sulaiman says:

    hye sy da daftar muet tp sy telupa kata laluan..bila sy nak buat kata laluan bru data sy x de dlm system…mcm mna ye?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Saya sendiri kurang pasti tentang ini. Barangkali ada di antara rakan lain di sini yang boleh membantu bro Zuhairi..

    zuhairi sulaiman Reply:

    tp pihak mpm ade surat menyurat tak sbelum tarikh peperiksaan muet bermula?

    Julmazli Dempollok Reply:

    Tidak ada rasanya. Bermula tahun ini, semua urusan pendaftaran, cetakan slip dan keputusan MUET boleh dibuat secara online sahaja..

  50. wong says:

    when can i know the exactly date for the speaking on the next month??????

    Julmazli Dempollok Reply:

    According to the preliminary schedule released by the MPM, it is expected on 16 April. Hopefully no changes occur in the final moments later .. :)

  51. Shella says:

    hye..sy dah register MUET utk this midyear..tp bila sy nak login xblh..no ic sy xde dlm system..mcm mane ni???

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sabar cik Shella.. :)
    Sistem belum di0update lagi. Ia cuma akan di-update menjelang hujung Mac ini. Itulah menurut apa yang pihak MPM nyatakan kepada saya. Sabar ya..

  52. madie says:

    slip pengesahan pendaftaran ke y kene bawa mase nk ambek test nnt??

    Julmazli Dempollok Reply:

    Iya. MUET/D.. :)

  53. shah says:

    bagaimana kalau slip pin nombor mec hilang?saya sudah mendaftar tetapi slip no Pin telah hilang..adakah ianya perlu/penting dibawa besama ketika ujian muet?apa yg perlu saya lakukan?terima kasih : )

    Julmazli Dempollok Reply:

    No. Pin MEC itu diperlukan semasa membuat pendaftaran online sahaja. Selepas pendaftaran berjaya, pihak MPM akan menghantarkan satu salinan slip pengesahan pendaftaran iaitu MUET/D. Kalau tidak silap, ia boleh dimuaturun melalui laman MPM 1-2 minggu sebelum ujian MUET diadakan. Slip pengesahan pendaftaran ini yang amat penting dan jangan sekali-kali hilang.. :)