30 . Mar . 2010

Rujukan Peperiksaan Khas Memasuki Perkhidmatan Awam Gred 41

POST kali ni lebih kepada perkongsian info sahaja. Kebetulan baru-baru ini saya menerima agak banyak maklumat berkenaan peperiksaan untuk memasuki sektor awam terutamanya gred 41. Saya ada seorang rakan baik yang agak pakar dalam bab ni. Dari jadual, bentuk soalan, perubahan semasa sehinggalah kepada nota-nota penting semua beliau ketahui. Pembayang – kawan saya ini seorang pegawai kanan kerajaan. Padan pun pakar kan..

peperiksaanSPA 300x206

Jadi saya fikir, daripada semua maklumat ini lapuk saja di dalam hard disk kepala saya. Ada lebih molek kiranya saya kongsikan. Mungkin kelak bermanfaat buat pembaca yang sudah memohon, belum memohon atau akan memohon nanti.

Antara sebab yang dikenalpasti kenapa calon PTD M41 gagal semasa peperiksaan ini ialah;

- tak tahu format soalan

- soalan-soalan begitu banyak dan anda tergamam

- tak cukup persediaan

- tak tahu bagaimana nak bersedia

- tak tahu apa yang perlu dibaca

- tak tahu di mana rujukan tepat

- tak pernah buat contoh soalan

- atau mungkin anda anggap yang ianya bukan rezeki anda..

 

Jadi sebelum anda tergamam atau terkena kejutan budaya ketika pertama kali menduduki peperiksaan itu nanti, biar saya ceritakan sedikit. Supaya anda lebih bersedia. Secara umumnya, format peperiksaa gred M41 (bermula tahun 2010) merangkumi 2 bahagian. Sebenarnya format ini adalah format lama untuk Ujian Bertulis M41 PTD, tetapi hanya ada sikit perubahan pada Seksyen C dan tambahan Ujian Sahsiah. Yang lain semuanya sama, cuba cari kawan yang pernah menduduki peperiksaan pegawai tadbir, dan  dapatkan pengalaman mereka kerana format dan soalan adalah hampir sama!

 

Bahagian 1

Seksyen A:

Pengetahuan Am mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling

Seksyen B:

Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen C:

Kefahaman Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris

Seksyen D:

Esei Bahasa Melayu

Seksyen E:

Esei Bahasa Inggeris

 

Bahagian 2

Seksyen A: Ujiah Sahsiah

Merangkumi 200 soalan Ujian Sahsiah

Seksyen B: Minat

Merangkumi 227 soalan

Jika anda buat sedikit rujukan di internet mengenai Pegawai Tadbir Diplomatik, anda mesti pernah terjumpa ‘Team Tips PTD’ yang sememangnya banyak membantu ramai calon untuk berjaya menjawat jawatan PTD. Baru-baru ini mereka telah menyusun satu rujukan yang begitu komprehensif khas untuk peperiksaan bertulis Gred M41. Antara komponen yang ada dalam Pakej tersebut ialah;

 

Komponen 1: Diskripsi Prima

- Ianya adalah ebook utama 64 mukasurat

- Menerangkan secara terperinci setiap seksyen yang bakal ditanya

- Merangkumi analisis setiap seksyen hasil kajian kepada kertas-kertas peperiksaan yang lepas

- Mengandungi lebih 90 contoh soalan keseluruhannya merangkumi setiap seksyen

- Setiap seksyen dibahagikan kepada beberapa pecahan dengan huraian melebihi apa yang dikeluarkan untuk sebaran umum pihak SPA sendri. Jadi ianya lebih komprehensif!

- Mengandungi strategi bagaimana nak buat persediaan dan link-link rujukan utama turut disediakan

 

Komponen 2: Soal Jawab Inkuiri PTD

- mengandungi soalan-soalan lazim yang ditanya oleh calon PTD

- himpunan soalan-soalan dan jawapan yang tepat untuk setiap soalan

- ianya adalah soalan yang pernah ditanya oleh ‘senior’ anda yang membaca blog tipsptd sebelum ini

- kebanyakan soalan yang ditanya adalah bertindih dan mereka simpulkan semuanya untuk anda, jadi anda tak perlu bertanya lagi dan meraba-raba mencari jawapan kepada soalan anda kerana semuanya pernah ditanya dahulu!

 

Komponen 3, 4, 5, 6:

Nota Esei (Isu Alam Sekitar, Isu Nasional, Isu Kesihatan, Isu Ekonomi)

- mengandungi pelbagai maklumat isu semasa yang dirangkum dalam 4 blok utama seperi yang disebut di atas

- anda tak perlu pening kepala lagi nak cari semua maklumat dengan menyelak akhbar, membaca majalah dan lain-lain

- semuanya telah dikumpulkan untuk memudahkan persediaan anda dan bayangkan berapa banyak masa yang boleh anda jimat

- NKRA, H1N1, KPI dan lain-lain, anda tahu semua ini? Saya pun tak tahu. Hehee..

 

Bagi anda yang belum menyemak, boleh ke pautan SPA di bawah untuk semakan jadual peperiksaan Gred41. Seperti biasalah no ic jangan lupa masukkan ye..

>> Semak Di Sini <<

 

Nota* Info terkini yang saya ketahui, jadual peperiksaan khas 2010 sudah dikeluarkan. Berikut screenshot yang sempat saya ambil.

jadual spa gred41

P/s Semoga berjaya kepada anda yang menduduki exam 10 April 2010 ni..

Update: Jika anda mempunyai apa-apa kemusykilan mengenai Pakej Lengkap Peperiksaan Bertulis Gred M41 ini, terus sahaja ajukan pada saya melalui ruangan komen di bawah atau melalui borang ‘Hubungi Saya’ di atas. Saya akan cuba jawab dengan seberapa pantas yang boleh. Jangan bimbang..

Update Terkini: Pakej Lengkap Peperiksaan Bertulis Gred 41 sudah DITUTUP SEMENTARA JUALANNYA! Hanya akan dibuka semula ke satu tarikh yang akan diumumkan kemudian. Jadi sila rajin-rajin melawat blog ini untuk mengetahui perkembangan semasa ya.. Saya akan umumkan di sini sebarang perkembangan terkini.

 Update Terkini (27 Okt 2010): Pakej Lengkap Peperiksaan Bertulis Gred 41 sudah DIBUKA SEMULA JUALANNYA! Ia hanya sehingga 4 November 2010 ini. Jadi kepada calon yang menantikan pakej ini, sila buat pembelian anda dengan segera.

95 Komen Untuk – Rujukan Peperiksaan Khas Memasuki Perkhidmatan Awam Gred 41
  1. Firdaus 31st March 2010 8:53 am

    Inginkan rujukan tersebut

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @firdaus – Tuan boleh klik gambar screenshot yang saya sertakan di atas. Kemudian buat pembelian melalui laman web tersebut. Pakej dari team tip PTD tersebut memang lengkap. Semoga berjaya menduduki peperiksaan tersebut. :)

    [Balas]

  2. wynn 1st April 2010 5:24 am

    en.jamal, brapa kah tempoh masa penghantaran (maksud saya ebook) ke email setelah transaksi pembayaran dilakukan?

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @wynn – Biasanya jika tiada apa-apa masalah berkaitan pembayaran, penghantaran produk ialah kurang daripada 24 jam. Ada juga kes dimana hanya mengambil masa beberapa jam sahaja.
    Oh..ya satu lagi. Nama saya Julmazli, (saya dan tuan Jamal ada orang yang berbeza).. :)

    [Balas]

  3. fauzala 4th April 2010 2:14 pm

    Salam…ada YM tak?? boleh add YM saya xxeed_xxl83@yahoo.com…urgent

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @fauzala – Salam.. Saya dah add. :)

    @su – Ini bukan buku. Ia adalah eBook (buka dan baca melalui laptop tapi boleh print out kalau nak). Penghantaran Pakej eBook ni ialah melalui link download ke dalam email anda.

    [Balas]

  4. su 5th April 2010 3:33 am

    buku nie di jual kat kedai-kedai buku x?

    [Balas]

  5. radziah 5th April 2010 9:07 am

    Salam…add YM saya juga xxdziahxxmid@yahoo.com. ASAP. Sabtu ni nk exam. takut.

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @radziah – dah add.. :)

    [Balas]

  6. Nizam 5th April 2010 9:44 am

    Salam..
    memerlukan rujukan tersebut..
    tapi tak dapat link..kena blok!!
    ;)
    pls..

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @nizam – Salam.. Saya sudah balas emel tuan berkenaan cara membuat tempahan yang betul tadi.. :)

    [Balas]

  7. danish 6th April 2010 2:24 am

    boleh emailkan saya juga untuk pembelian e-book tersebut? terima kasih..

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @radziah – Iya cik puan. Dengan Rm40 tu sahaja. Kesemua pakej yang ada akan menjadi milik anda. Mengandungi 1 eBook utama, soal jawab inkuiri, penerangan proses lantikan, nota esei isu alam sekitar, ekonomi, kesihatan, nasional serta pelbagai nota esei extra. Berbaloi kan?

    @mohd asrul – Saya sudah emelkan tuan cara membuat tempahan.

    @danish – Sudah. Terima kasih.

    [Balas]

  8. Mohd Asrul 6th April 2010 2:59 am

    Macam mana nk buat tempahan?

    [Balas]

  9. radziah 6th April 2010 3:03 am

    dengan harga tu , kita dpt semua pkej ebook tu ke? masa dh suntuk, sy dh pening nk membaca.

    [Balas]

  10. fahmi 6th April 2010 8:54 am

    Salam…boleh beri maklumat utk pembelian?

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @fahmi – Salam. Saya sudah emelkan maklumat untuk cara membuat tempahan.. :)

    [Balas]

  11. lus 6th April 2010 11:29 am

    send saya ebook awak l. tq

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @lus – Tuan lus, itu bukan pakej rujukan milik saya. Ia adalah produk daripada Team Tips PTD – boleh ke http://www.tipsptd.com/hop.php?ref=ajaib untuk membuat tempahan tuan ya.. :)

    —————-

    Baik. Ini untuk tindakan pantas tuan dan puan yang memerlukan Pakej ini dengan kadar yang paling segera! Saya ringkaskan di sini. Mendapatkan Pakej Lengkap Rujukan ini perlu tiga langkah mudah sahaja.

    Pertama, klik pautan di bawah untuk membaca kanduangan pakej yang ditawarkan;

    >>Klik sini..< <

    Atau jika mahu terus membuat tempahan, boleh klik sini;

    >>Tempah pakej lengkap ini sekarang.< <

    Kedua, baca dan ikuti sahaja segala arahan yang terdapat di sana. Copy butiran transaksi Maybank atau CIMB dan paste ke ruangan bukti pembayaran itu.

    Ketiga, tunggu sebentar dalam 3-4 jam dan link download Pakej Lengkap akan dihantar. :)

    Ingin ditegaskan di sini bahawa pakej lengkap ini bukan soalan bocor atau jalan pintas kejayaan. Ini ialah persediaan pantas anda untuk menghadapi peperiksaan bertulis gred 41 sahaja!

    P/s Hubungi saya kalau ada sebarang masalah ya..

    [Balas]

  12. ghan 6th April 2010 2:11 pm

    saya dah semak bayaran guna maybank dan cimb online je.. kalau ambank online boleh tak.. sebab saya sekarang dikawasan pedalaman sarawak.. daerah saya ni tiada atm machine pun.. sekarang yang saya ada cuma ambank online.. plz approve bantu saya dptkan ilmu tersebut…saya pun akan exam sabtu ni..plz.. help me..

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @ghan – Boleh tu boleh. Buat fund transfer secara IBG daripada akaun ambank online anda ke maybank/CIMB pemilik pakej ni. Itu tiada masalah. Cuma IBG ni dia lambat sikit bank penerima (Maybank/CIMB) approve. Selang sehari kalau tak salah saya. Jadi semasa transfer tu, pastikan anda masukkan alamat emel ini – pembelian@tipsptd.com

    Saya akan cuba membantu anda sebaiknya untuk mendapatkan panduan itu secepat mungkin dengan selamat, tapi sila kirimkan saya butiran transaksi asal fund transfer seperti yang anda masukkan di borang pengesahan pembayaran itu ya. Untuk rujukan saya. Jangan bimbang. :)

    P/s Kirimkan butiran transaksi tersebut melalui borang ‘Hubungi Saya’ di atas blog ini. Ia akan sampai ke emel saya..

    [Balas]

  13. Siti Mariam 7th April 2010 2:46 am

    salam..
    nak tanya..selepas buat bayaran br boleh isi pesanan ke?
    n kenapa nama perseorangan kat akaun bank tu?
    brapa lama selepas buat pengesahan bayaran, br dapat ebook berkenaan?

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @siti mariam – Salam cik puan.
    Iya selepas membuat fund transfer, copy butiran transaksi itu dan paste ke ruangan borang tampahan itu.
    Nama perseorangan itu ialah pemilik kepada pakej rujukan lengkap itu. Mereka berdua adalah penulis panduan itu.
    Bergantung kepada pengesahan yang dibuat oleh pihak Maybank/CIMB pemilik produk. Biasanya sekitar 3-4 jam sahaja. Kalau IBG memang lambat sedikit.

    [Balas]

  14. [...] ringkas di blog ini berkenaan struktur soalan Peperiksaan Perkhidmatan Awam Gred 41. Anda boleh baca di sini. Saya ada menyebutkan satu pakej panduan lengkap untuk rujukan pantas para calon yang akan [...]

  15. lilstarz 8th April 2010 3:42 am

    masih boleh buat tempahan e-book tak?
    link pakej tu kena block. tak dpt nak access.

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @lilstarz – Saya mohon maaf cik puan :) Tempahan sudah ditutup oleh pemilik pakej tersebut. Saya juga tak boleh buat apa-apa lagi. Segala kesulitan amat saya kesali.

    [Balas]

  16. NMMH 8th April 2010 7:14 am

    macam mana nak buat tempahan.. boleh buka lg tak tempahan tersebut..

    [Balas]

  17. su 9th April 2010 5:19 am

    sedihnya. baru terjumpa website tu>…………………..

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @nmmh – Tempahan sudah sudah ditutup.

    @su – Kita tak boleh buat apa. Tawakkal saja sambil berusaha. Gud luck ya..

    [Balas]

  18. nur 10th April 2010 11:40 am

    berapakah markah untuk lulus peperiksaan ini?….

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @nur – Saya kurang pasti tentang hal itu. Saya sebenarnya tidak terlibat sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam exam ini.. :)

    [Balas]

  19. laily 11th April 2010 5:36 am

    berapa harga????

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @laily – RM40 sahaja.. :)

    [Balas]

    Mimi Reply:

    rm40 ni harga utk komponen 1-7 ke? atau harga asing?

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Iya. Harga Rm40 itu adalah untuk komponen asas 1-7 sahaja.

    Sementara harga Rm60 (dengan tambahan Rm20) itu jika cik Mimi mahu mendapatkan ‘Nota Isu Semasa Meliputi 13 Tajuk Pilihan Yang Penting’, ’7 Contoh Esei Bahasa Inggeris’ dan ’7 Contoh Esei Bahasa Melayu’.

    [Balas]

  20. abd rahman 18th April 2010 2:33 am

    Kalau da ebook macam mane ble habis stok plak???

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    @abd rahman – Bukannya habis stok, tapi pemilik produk tersebut menghentikan jualan sementara. Saya sendiri tak boleh nak buat apa.. :)

    [Balas]

  21. selvi 30th October 2010 6:54 am

    saya nak beli ebook tapi link tak dapat nak excess, nak buat ape ye

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Cik Selvi..
    Saya bagi pihak Team Tips PTD memohon maaf atas sedikit kesulitan yang dihadapi. Kerja-kerja penyelenggaraan untuk memindahkan web jualan Pakej Lengkap Peperiksaan Bertulis Gred 41 ke hosting baru sedang dijalankan.

    Ini disebabkan limpahan trafik yang tinggi, memandangkan pakej ini mempunyai permintaan yang amat-amat tinggi.

    InsyaAllah.. Web jualan pakej ini akan pulih seperti sediakala menjelang esok dan cik Selvi boleh membuat pembelian seperti biasa.

    Maaf atas kesulitan yang cik Selvi hadapi.. :)

    P/s Jangan lupa beritahu rakan-rakan lain mengenai pakej ini ya..

    [Balas]

  22. Haz 31st October 2010 1:40 pm

    Saya nak tanya, kawan saya dah buat pembayaran, tapi bila time nak isi borang lepas pembayaran tu, security code tak boleh nak baca (yang keluar hanya icon question mark) and in the end, tak boleh nak proceed dengan the procedure (tapi duit dah bank in). So now nak buat macam mana?

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sila beritahu rakan Haz agar jangan panik ya.. :)
    Sila copy butiran transaksi fund transfer pembayaran Pakej PTD tersebut ke dalam emel dan hantarkan ke alamat – tempahangred41@gmail.com untuk disahkan oleh pihak penjual..

    [Balas]

  23. ahmad 1st November 2010 3:18 am

    bagaimana nak beli, nak buat ape ye, bantuan diperlukan tks

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Tuan Ahmad..
    Sila ke pautan ini..
    http://www.tipsptd.com/hop.php?ref=ajaib
    dan klik pautan beli/tempah di web jualan berkenaan. Pembayaran boleh dilakukan dengan menggunakan funds transfer melalui perbankan Internet Maybank2u atau CIMBClicks.. :)

    [Balas]

  24. ahmad 1st November 2010 4:52 am

    pembayaran berjaya melalui hp,
    agak sukar utk access payment link dr pejabat,

    13/11 sabtu – exam …

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Jangan lupa copy butiran transaksi funds transfer tersebut paste ke dalam borang tempahan yang pihak penjual sediakan ya..

    Jika tidak boleh, hantarkan terus butiran transaksi itu ke emel – tempahangred41@gmail.com ini..

    [Balas]

  25. syaa 6th November 2010 11:14 am

    slm.. saya telah membuat pembayaran dan pembelian tetapi sehingga kini tidak menerima sbrg email tentang pengesahan pembelian.Diharap admin tips PTD membuat pengesahan secepat mungkin.

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Wkslm Syaa..
    Sila berhubung dengan admin tips PTD untuk mengemukakan masalah yang dihadapi. Pasti ada penyelesaian yang diperolehi..

    Boleh kemukakan sebarang pertanyaan melalui emel ini: tempahangred41@gmail.com

    [Balas]

  26. atiqah 5th April 2011 2:19 am

    salam..
    saya nak tnya..tips PTD ni hanya utk pegawai tadbir & diplomatik saje ke? @ it same content or skema to pegawai hal ehwal islam?

    plz reply ASAP.. :)

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Ianya telah dikemaskini dan disesuaikan dengan kesemua gred 41. Bagaimanapun jualan pakej ini masih belum dibuka untuk tahun 2011 ini.. :)

    [Balas]

  27. syah 5th July 2011 12:55 pm

    salam, tahun 2011 masih belum jual ke pakej

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sudah Syah.. Baharu saja dibuka jualannya petang tadi. Khabar yang kurang bagus ialah pakej ini hanya dibuka jualannya sehingga 14 Julai ini sahaja. Jadi kena cepat2 la nampaknya.. :)

    [Balas]

  28. Noor azizul 28th October 2011 10:36 pm

    Salam…
    Encik minta tolong sgt2 sy perlukan buku rujukan utk exam gred s41 pd 17/11/11 ni.. Harap dpt membantu. Terima kasih

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Maaf saya tuan Noor Azizul. Saya tidak dapat membantu tuan buat masa ini. Produk eBook rujukan ini bukan saya miliki. Pemilik produk ini belum membuka jualannya buat masa ini. InsyaAllah jika ianya sudah dibuka kembali, saya akan maklumkan tuan melalui ruangan komen ini. Harap tuan sentiasa alert dengan balasan komen saya di sini pada sedikit masa lagi ya.. :)

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Salam..
    Kini jualan panduan exam gred 41 sudah dibuka semula untuk satu jangkamasa pendek oleh pemiliknya. Harap anda sempat mendapatkannya sebelum ia ditutup semula ya.. Klik pautan yang saya sediakan dalam artikel untuk ke laman jualannya. :)

    [Balas]

  29. Rohayati bt Mohamad 1st November 2011 4:29 pm

    salam En.Julmazli…

    saya pn ada exam pd 17/11/11 ni..sy dh tau pasal ebook ni dlu tp buat x kisah. harap pihak tuan dapat inform by email mengenai bl tempahan akan dibuka..terima kasih
    Artikel terkini daripada Rohayati bt Mohamad – Memilih Hosting Berbayar Untuk Tujuan Komersial

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Tentu. InsyaAllah saya akan maklumkan. Saya akan cuba pujuk pemilik panduan ini untuk membuka jualan lebih awal. Jangan bimbang ya.

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Salam cik puan Rohayati..
    Jualan panduan exam gred 41 sudah dibuka semula untuk satu jangkamasa pendek oleh pemiliknya. Segeralah dapatkannya sebelum ditutup kembali. Klik pautan yang saya sediakan dalam artikel untuk ke laman jualannya. :)

    [Balas]

  30. izian haniza 6th November 2011 3:42 pm

    as salam. tarikh nak dptkan e book dah terlepas. blh bukak balik offer 2?? please & please, huhu

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    InsyaAllah jualan akan dibuka semula pada 10hb Nov 2011 ni. Sila ke blog ini pada tarikh tersebut dan ikuti pautan yang saya berikan di dalam post ini ya. Jangan lupa pula.. :)

    [Balas]

  31. izian haniza 8th November 2011 8:29 pm

    tq so much encik julmazli!!! ok, saya akan alert kat blog ni, macam mana sy nak tahu cara pembayaran ye? cimb boleh?? berapa harganya? bukan apa, nak buat preparation awal2 ni, hehe

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sama2..
    Dah boleh beli sebenarnya.. :)
    Jualan dah dibuka semula tapi sampai 13 Nov 2011 ini sahaja tau. Harganya pelbagai. Mengikut pakej yang sesuai buat anda. Ada berharga Rm40, Rm60, Rm70 dan Rm80. Pilihlah mana yang sesuai. Boleh bayar menggunakan CIMB. Tiada masalah. :)

    [Balas]

    izian Reply:

    bagaimana nak buat cara pembayaran & proses tersbt?? blh encik explain? noa kaun cimb? klu blh sy nak bank in esok pagi

    [Balas]

  32. izian 10th November 2011 5:31 pm

    ok saya dah baca cara2 pembayarn tersbt. maknanya, bayar dulu then isi borang pengesahan bukti pembyrn right? ill bank in tonight @ tomorrow morning melalui akuan cimb (atm transfer), then lps 2 isi borang tersbt & send, so ada apa2 lagi ke nak kena buat lps tu?? bila blh download e book tersbt? ebook 2 encik julmazli send dlm email ke?? thanks

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Iya. Selepas bayar, isi bukti di borang pengesahan dan tunggu link download eBook dihantar ke dalam emel yang anda berikan. Satu lagi, eBook ini bukan saya yang punya. Saya hanya berkongsikan maklumat ini bersama pembaca blog saya yang tersayang sahaja.. :)

    [Balas]

    hani Reply:

    first of all, sy nak ucp thanks a lot 4 the ebook. mmg 1st time mcm x percy ebook tru on9 but lastly mmg berhasil & membantu. thanks 2 mr julmazli.
    sy dah lulus peperiksaan antidadah s41. now,i wonder why belum ada panggilan utk interview (which i assume interview lisan)?
    normally, berapa tempoh masa dari peperiksaan ke interview session?

    sure ke sy akan dipanggil ke interview after pass exam hari tu?

    & ada tak ebook utk interview lisan? i wanna buy.

    boleh tak mr julmazli explain sikit after pass exam, apa proses yg akan dilalui?

    thanks ya!

    [Balas]

  33. nurul fana 26th January 2012 9:42 pm

    salam..bleh gtau mcm mn nk dptkn ebook tu?sbtu depan exam kastam..thanks

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Wkslm Nurul.. :)
    Klik sahaja link yang saya sertakan dalam post di atas ya. Nanti akan dibawa ke laman jualan eBook Kastam tersebut. Baca dengan teliti dan fahami cara-cara pembelian yang ada diterangkan di sana.. :)

    [Balas]

  34. nafhatun 27th January 2012 11:57 pm

    salam…mcm mana cara nk beli ebook nie yer..

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Hai Nafhatun..
    Kena order online. Bayar guna bank transfer. Ikut sahaja 3 cara mudah di bawah.
    1. No need to login.
    2. Anda hanya perlu klik link ini: http://goo.gl/yrOs4
    3. Sampai sana, klik order button. Baca, fahami dan ikuti arahan yang diberi. :)

    [Balas]

  35. Dya 29th March 2012 11:16 am

    Salam, nk tnye ebook ni masih dibuka utk tempahan ke skarang?

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Jualannya masih belum dibuka lagi.. :)

    [Balas]

  36. Sya 29th March 2012 11:58 pm

    Salam,nk tnye bila jualan ebook akn dibuka semula?Exam jwtn Juruaudit lg 2minggu.Set ebook skali gn esei ka?

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sya..
    Jangan bimbang. Pakej hebat yang telah membantu ratusan calon dan sering menjadi rebutan ramai ini akan dibuka semula jualannya pada 3 April 2012 ini. Tapi ia memang amat terhad. Siapa cepat, dia dapat. Daftarkan diri di dalam ‘waiting list’ itu untuk mendapat makluman paling awal apabila ia sudah dijual semula.

    [Balas]

    Sya Reply:

    Thanks En.Julmazli..dgn ebook trasa lbih bsemangat lg la nak study..

    [Balas]

  37. Sya 30th March 2012 12:05 am

    Ini kali pertama duduki examni harap sgt bleh dptkn bntuan ebook nie.

    [Balas]

  38. hueytze 10th April 2012 1:44 pm

    hi, i saw your post on the peperiksaan for gred 41.
    i received a letter and will be sitting on the test on coming saturday.

    i would like to your assistance on the tests.
    hope to receive your reply asap.

    thank you

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Hi .. There is a relief that I can give is to suggest you buy the Panduan Lengkap Peperiksaan Juruaudit W41. It was written specifically for this exam .. you can buy via the following link: http://goo.gl/yrOs4

    [Balas]

    hueytze Reply:

    which one should i buy?
    i am taking test for A41, is it the same?

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Sorry. I think you are a candidate for examination of the auditor. Apparently you take the peperiksaan Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41. Even so, you can buy if do not mind because this package is suitable for all types of grade 41 examination. So you can take to the core examination.

    [Balas]

  39. lenny 14th April 2012 1:16 pm

    hye…ada panduan untuk peperiksaan Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41.?

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Maafkan saya Lenny, nampaknya tidak ada.. :)

    [Balas]

  40. Yanie Razdi 2nd May 2012 1:50 pm

    Salam. Tempahan ebook ni masih dibuka ke? Saya nk exam PTD (m41) next week. First time ni… harap sgt ebook dapat membantu.

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Wkslm Yanie..
    Jangan bimbang. eBook ini akan mulai dijual semula pada 3 Mei ini. Sekarang masih belum lagi. Nanti sampai tarikh tersebut, kembali lagi ke sini tau.. :)

    [Balas]

    Yanie Razdi Reply:

    owh really??? Alhamdullilah… confirm sy terjah lg sini 3mei nnt

    [Balas]

  41. aziani 2nd May 2012 3:25 pm

    salam, saya ingin mendapatkan e-book ini berkaitan dgn peperiksaan M41 PTD

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Boleh cik Aziani. Tiada masalah. Panduan peperiksaan PTD M41 akan mulai dijual esok (3 Mei) melalui laman jualan ini: http://goo.gl/yrOs4

    [Balas]

  42. husna 15th May 2012 11:17 am

    jualan dah ditutup ke?

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Da tutup Husna.. :)
    Akan dibuka pada sesi November pula (itu pun kalau ada exam PTD masa tu).

    [Balas]

  43. Ngexz 5th June 2012 1:25 pm

    Panduan peperiksaan untuk n41 ada tak?
    Artikel terkini daripada Ngexz – Ios5 aku dah update

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Setakat ini belum ada lagi.. :)

    [Balas]

  44. Enna 13th June 2012 5:51 pm

    Jualan masih dibuka? Sy nak..

    [Balas]

    Julmazli Dempollok Reply:

    Maaf. Jualan sudah ditutup.. :)

    [Balas]

  45. Syakireen 1st July 2012 11:50 pm

    Salam encik..
    Saya akan mengambil peperiksaan S41 Peg Psikologi pada 14 Julai ini..boleh tak minta pendapat encik tentang persediaan yang perlu saya buat..Saya amat risau bila baca pengalaman mereka yang gagal sebelum ini. Penjualan ebook pun sudah ditutup.
    Terima kasih

    [Balas]

  46. iz 3rd July 2012 12:04 pm

    bila ye boleh tau result assesmnt centre peg antidadah gred s41? tq
    Artikel terkini daripada iz – Isu Halal: Ubat Di Malaysia

    [Balas]

  47. nazaima 20th September 2012 4:10 pm

    rujukan untuk peperiksaan memasuki perkhidmatan awan gred s27

    [Balas]

CommentLuv badge