Julmazli Dot Com

Dimana Dunia Online Dan Offline Bertemu..

By

Semakan Saman Polis dan JPJ

KEKADANG ada di antara saman polis ini yang kita tidak sedari misalnya saman ‘tembak laju’ yang diambil oleh kemera khas apabila kenderaan anda melebihi had laju yang dibenarkan. Berhati-hati juga lain-lain saman jalanraya terutamanya saman JPJ dan saman trafik.

Bukanlah tujuan saman ini dikeluarkan dengan sesuka hati pihak-pihak terbabit. Jauh sekali untuk mengaut keuntungan. Melainkan ianya untuk kebaikan kita dan pengguna jalanraya yang lain secara amnya.

 semak saman trafik dan jpj

Anda pun relaks sahaja kerana tidak menerima surat saman. Semasa memperbaharui Cukai Jalan barulah pegawai yang bertugas memberitahu bahawa anda mempunyai rekod saman yang belum dijelaskan rupanya. Hehee..

Jadi semaklah sekarang dan pastikan tiada sebarang rekod yang tertunggak. icon smile

Berikut kami kongsikan 7 cara untuk membolehkan anda check saman masing-masing. Bolehlah pilih mana-mana satu di antara cara semakan saman di bawah yang anda mudah dan selesa gunakan.:

1. Semak saman PDRM secara online

>> Klik Untuk Semak saman di sini <<

2. Semakan saman POLIS melalui SMS

Taip POLIS <jarak> SAMAN <jarak> [nombor pendaftaran/plat kenderaan] hantar ke 32728

Contoh: POLIS SAMAN SA3321X hantar ke 32728

3. Semak saman, lesen memandu dan mata kejara JPJ melalui SMS

Taip jpj <space> your IC Number and send to 37773

Contoh: jpj 123456789000 hantar ke 37773

 4. Melalui SMS 15888

Dengan menggunakan telefon bimbit, anda cuma perlu:

Taip POLIS SAMAN <jarak> No Plat kenderaan dan hantar ke 15888

Contoh : POLIS SAMAN WMG1234 dan hantar ke15888

* Setiap SMS akan dikenakan caj sebanyak RM 0.20

[* Terkini]

5. Semak saman JPJ secara online

>> Klik pautan ini untuk menyemak saman JPJ <<

[Satu cara terbaik untuk mengetahui adakah anda dikenakan saman dengan lebih awal adalah dengan menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh MyEG. Anda akan dimaklumkan kewujudan saman melalui emel sekiranya ada.  Oleh kerana itu, anda akan ingat siapa pengguna dan dimana lokasi kenderaan anda pada waktu itu dengan tepat.]

6. Peringatan (alert) saman melalui emel

Klik pautan di bawah dan isikan butiran-butiran anda dengan tepat.

>> Klik untuk isi borang pendaftaran peringatan saman melalui emel<<

7. Bayar saman PDRM dan JPJ secara online

Kepada anda yang ingin membayar saman PDRM atau JPJ secara online, boleh gunakan laman yang disertakan di bawah. Anda perlu membuat pendaftaran dahulu sebelum boleh login.

>> Klik sini untuk membayar saman online<<

P/s Jangan lupa menyemak saman anda dari masa ke semasa. Jika anda kurang pasti bagaimana cara menyemak saman PDRM secara online, boleh baca tutorial pendaftaran untuk menyemak saman ini atau jika anda tidak pasti tentang kesalahan lalu lintas yang anda lakukan boleh lihat senarai kesalahan yang boleh dikenakan saman ini.

*Nota: Kepada pengunjung kami yang menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa utama, sila baca cara check saman via SMS and online ini untuk memudahkan anda mengetahui cara check saman dengan betul.

177 Responses to Semakan Saman Polis dan JPJ

  1. ak baru dpt saman tapi mslh ye saman ni saman letak parking by polis trafik dan aku plak xpernah p johor nek mtr tue sbb ak duk hulu selangor.so apa yang perlu aku buat?rasa nak nek court je,nak lwn dgn peguam polis!!dah la gmbr kesalahan xda,jenis mtr pun xda!!taw2 dtg saman,ak xkisah sgt nk byr ye sbb cume 3ratus je tapi yang ak takut kalo ia terjadi lagi dan ia membabitkan jenayah walhal bkn ak yang buat. so polis2 tlg bagi advice
    Artikel terkini daripada muhamad ridzuan – Apakah Beza Akaun Pelaburan Emas Dan Pelaburan Emas Fizikal?

  2. 1 malaysia says:

    adui saman xde permit rm3400,kami bkn curi cari mkn aje,klu mcm ni kakitangan kerajaan yg mkn rasuah tu mcm mn blh saman ke???atau hukum ke???

  3. HAZWAN says:

    aku nk tnye..camne aku x pasal2 je ade saman…………..xde surat mende pon..kene tahan pon x penah..ni dh kes naye ni..mn blh duit kene burn camtu je..x bayo kang..kene tindakkan undang2..bayo kang..kite rakyat yg rugi..dh la harge barang naik..ikut undang2 pon leh kene saman..mn maunye..

  4. POLIS MESRA,CEPAT DAN BETUL LAH SGT says:

    Terima Kasih pada ENCIK POLIS kita kerana menyusahkan rakyat dengan BEBAN SAMAN YANG TERLALU MURAH UNTUK KAMI. SAMAN tersebut adalah salah parking dan telah dikenakan RM100. WOW BAIKNYE encik polis kita ni. Elok2 RM100 tu leh wt belanja anak bini dari kebulur ni x pasal2 bg FREE je kat PDRM dan x dapat pape pekdah. AGAK2 la parking pun smapai 100. mmg cekik darah tol la. Orang bkn sume kaya…aku paham la DAH MEMANG PERATURAN DAN KENAPA G LANGGAR. TAPI x ke HARGANYA TERLALU MAHAL?? BAIK AKU BG ANAK BINI MAKAN DARI BG POLIS. Salah tetap salah tu mmg betul TAPI MURAHKAN LA. BKN SUME KAYE MACAM KAU. Apa?? klu murah lg ramai yg buat dan x amik endah?? IANYA untuk orang kaya leh cakap cam tu. TAPI tuk org2 yg nk makan pun ssh ape ke halnya?!! MACAM FAK LA…aq ade kawan polis dia pun sama je men rasuah la ape la…WHAT THE FISH MAN.

    MAT PENANG Reply:

    YANG TU AKU STUJU KERAJAAN PUN TAK PATUT LETAK SAMAN PKG 100 TAK BERHATI PERUT LGSUNG MACAM LA KITA NI MAKAN PASIR DEPA SAJA LEH MKN NASI BENGAP……….ORG YANG DOK MAKI ORG TU PUN SAMA.BODOH

    HAZWAN Reply:

    btoi2..nk tolak gaji menteri x sampai 100 pon kecoh dewan..maknenye..org yg gaji beribu2 pon rase 100 tu beso abg polis oit!!!!!!…..kite ni gaji ntah byk mane pon..keje bersengkang mate..klw btoi polis de kuase..cbe aku nk tgk..hangpa blh x kurangkan harga saman..lg 1..saman parking ni ade yg xtau cek oi..kt town kl tu..hang sapu dulu mamat2 yg jage parking haram..klw x..kami yg baru turun kl ni bkn tau mende..dh mamat tu kate blh park..kmi park ar..x pasal2 je ade surat dlm rage..kmi tau la ang pon menurut arahan abg polis oi..dh keje ang..xde hal la..tp..wt la keje betoi2..kmi pon berkerje..kmi paham..masing2 de tugas masing2..klw ang saman melulu..mmg naye org..ang polis..ang pon tau pe hukum wt naye kt org..btoi x..ble bercakap bkn main hebat..so..keje kene la hebat gak..ok la..chalobetey..

    POLIS jgn bg RAKYAT SUSAH!!!! Reply:

    betul 2 betul…berbulu je…arini kene lg skali SAMAN PARKING…x smpai 1 mggu kne lg…MEMANG MACAM B*** LA POLIS NI…ni yang nk mencarut2 nih…PARKING DA X DE nak wt cm ne…B*** B*** B*** PDRM!!

  5. Rakyat Di Dahulukan, Duit Diutamakan says:

    macam SI** jek check ade 2 saman…setau aq ade 1 je salah parking kat jalan imbi…dlu rm30 je skrg da rm100…klu x byr lebih 2 minggu da nek rm300 bapak mahal…cm **AL je…aq kali 1st dtg stu mne la aq tau…notis pun x de…sap sup kne…aq da la pljr lg nk makan pun mcm nk mati…rm100 tu leh tgung makanan tuk aq slama seminggu…da x pasal2 ikat perut makan megi je la…cm HAMPEH…menyusahkan rakyat je…klu rm30 leh terima lg wlaupun agak mahal bg aq…ni 100 pastu lebih 2 mgu 300…agak2 la…ni tetiba aq check ade lg saman sampai 2…ble mse lak aq kne…cm ****!!
    Patutnye drg prihatin gan rakyat yg ssh cm ni…Mmg la salah tp x ke TERLALU MAHAL tuk org2 miskin???!! PK LA SENDIRI!

  6. SARESWATHY A/P PERIASAMI says:

    SAYA NAK CHECK SAMAN SAYA.

  7. Si To Zee Meng says:

    saya nak check saman saya

  8. cahya dunia says:

    ala…,dh kona 2 bayo jo la…lain kali b’hati-hati d jln raya yo…,mmmm mcm..sosah2

  9. silop says:

    yela 2 saman…. undang2 ttp undng2,, tp dekat gelang patah terutamanya di ciq polis plih bulu… klau org krajaan xsaman,… mane adil…

    hamba allah Reply:

    btul 2 aku pon x phm la…

  10. hery says:

    apasal saman aq 5taun lps aq bayar kt mahkamah dieorg x hapuskn rekod aq…tkn nk kne byr lg kot…ape punye sistem ny…x pasal2 keta aq xleh idop rodtax…tlg broo…

  11. Sinar says:

    pada 4 tahun lepas aku pernah kena saman… macam dah kena sumpahan..kalau dah stard kena.. sentiasa kena.. dalam 1 tahun tu 4 kali saman aku terima, melibatkan hampir 2k. Nak x nak kena bayar gak… mula-mula aku berdiam diri tapi x sedap juga hati takut kena penjarakan..huhuhu.. semenjak dari itu aku dah mula ikut peraturan.. bukan nak jadi baik.. tapi sygkan duit….

    SHAM Reply:

    HAHAHAHA…TERHARU DENGAN CITER LO BRO…SADIS NIE…

  12. anjau bin tuara says:

    sya nk cheak saman sya..

    a.paul robin a/l appukuttan Reply:

    sy nak check saman saya….

  13. kembara says:

    polis n kerajaan dah xde duit i2 fasal la ade lagi saman ekor…aq nye lebih had laju 10km/j myb time nak potong kete lain..waklu kalau iye pun nak buat kat depan nun dh ade sekatan biar org tahu dorg wat kesalahan…zaman dh maju byk teknologi cangih tp mengapa mst gune saman serupa macam ni??lu pikirla byk lagi jalan penyelesaian boleh dilakksanakan..ekor uit ekor uit,,,dorg memang nak duit rakyat pun tapi aq slut 100x jpj dorg kalau nak saman apa ke ontime kat situ napa polis x leh buat memang ade polis buat tp nyorok kat tepi2 apakebende ni??

    nick hafyz Reply:

    kaur buat salah,terima je la……duk petikai keja polis wtpe???kau ingt kau bgus sngt ka???

    razi Reply:

    dah langgar peraturan kena la saman. kalu x mau naik ja bas senang cita. nak kena saman pun driver. dah buat salah lu banyak cakap lak

  14. Misha says:

    Selain daripada tatatertib jalanraya, sistem pendidikan kebangsaan juga nampaknya telah musnah.

    Sakit kepala membaca komen-komen terdahulu. Umpama membaca lakaran orang buta huruf.

  15. anaden says:

    hi smua..mcm mn nak check saman nie? aku xtau la…ekekeke nak tgk la mn tau ada saman ekekek aku salu bawa kereta laju2..mcm d kejar hantu.

  16. fazlinda says:

    nape gop dop gaduh 2dlam ny…ruangn ny wlaupun d sediakn untuk komen,,tap x yah la ktrlaluan…hbis keluar psal2 agama…politik…dpt dosa kring2….

    hamba allah Reply:

    kau tau ke..?inilah la melayu kte..kau pon sme…ish kau nie baca Quran dulu…..spttnye agama didahulukan…

  17. blacklist says:

    ak x kene saman tibe 2 check ade 1 saman ….nie ak x puas hati nie…..!!!!!!korang ade senasib ak x???

    hamba allah Reply:

    kau nie solat cukup x….

  18. daniel says:

    Bagaimana hendak cek saman melalui online…?
    Saya tak brapa faham…

  19. boy says:

    salam 1 melaysia saye kene saman kat jalan semarak cam ne nk check dah setel ke belum

  20. mohd ezanee bin mohd zuki says:

    sy hendak check saman sy…

  21. waikit says:

    i want check my saman please help me

  22. zahari bin matsom says:

    macam sial je polis ni

  23. lobaka masam says:

    mto aku kne saman,,so aku xtaw sape yg naik mto aq smpai kne saman to…
    cm ne aku nk tawu ye?

  24. ricky nihol says:

    semak saman saya

  25. ahmad fishar says:

    tlg semak saman saya.

  26. jib says:

    mau chek polis saman cm na..detail

  27. oo says:

    polis pandai buat poa?pandai saman..

  28. Polis Gile says:

    aku kene saman dgn polis yg nyorok tepi warung terbiar..kat warung tu ade traffic light..time tu aku tgh laju bwk moto,tetibe kuning,aku x sempat nak brek then merah..sume kenderaan blakang aku stop..bile smpai kat warung tu polis tu kua kejar aku dgn moto besar die tu la..so aku stop..die kate aku langgar lmpu merah..ok xpe aku sedar dh salah..padahal blom merah pon lagi..tp yg x puas ati si polis tu pggil aku BABI..mmg sial polis cmni..saman aku kene RM300
    aku harap die dpt balasan r..mak bapak aku x paggil aku cmtu..start dari ari tu aku benci semua polis..ni r org kate,kerana nila setitik,rosak susu sebelanga.

    nick hafyz Reply:

    ok kau bnci polis kn???pasnie klau terjadi pe2 dkt kau,kau jng la cari polis,….kau setle la sendiri….

  29. 1malaysia kena tipu says:

    Suruh pengeluar kete kuarkan kete auto sensor…ikut speed limit kawasan tertentu jer cth kalau highway 110km …jalan kg 10km jer..tekan minyak cmner abis xleh gi laju lagi…kikikikiki

  30. Shinigami says:

    Aku bkn nak ckp apalah,,, dah mmg btol jpj ne bemasalah… aku smpi skg xdpt nak renew lesen… aku kena saman tyme lesen p.begitu disaman esok aku direct bayar… aku bkn sengaja pun xtmpal p… keta aku abah aku pakai n aku terpaksa jln tyme tu hntr nenek aku nak balik kg guna keta abah aku yg xda P. tetiba kat jln kg yg kecik sempit ada roadblock jpj… aku dah terangkan tp itu BABI xnak bg excuse.. dah tu aku kena saman… sok nya aku trus byr… hari dimana aku ptt renew lesen aku tetiba xle… drg ckp kena senarai hitam… ok lah aku ckp… aku tgk lek dlm buku kejara yg buku blajar mmandu tu n aku teliti btol2 lesen digantung 6bln bila da dimerit lbh dri 15… aku pun dok tggulah 6bln bru aku p renew lek… pun msh blacklist… apa aku nak buat ha??? BABI punya JPJ… skg aku xkesah… ada roadblock aku p jln len… drg yg buat aku lggr peraturan… aku ada lesen jd xda lesen… MMG MCM BABI la jpj kite ney…

    khatulistiwa Reply:

    ape kata encik cuba buat laporan dan berbincang dengan pihak JPJ di pejabat mereka mengenai masalah tersebut.
    thx

    SHAM Reply:

    BETUL…PERGI DISCUSS…TAK SALAH PON KAN…PEGAWAI JPJ PON ORANG JGK..P BINCANG YEA

  31. budak says:

    salam sejahtera.. saudara ada sedikit kekeliruan disini, berdasarkan post artikel diatas, point no 2. sila semak**

    2. Semakan saman POLIS melalui SMS

    Taip POLIS SAMAN [nombor pendaftaran/plat kenderaan] hantar ke 32728

    Contoh: POLIS SAMAN SA3321X hantar ke 32728..

    ***(saya hantar ke 32728, tp x mendpt apa2 balasan selepas 1 jam hantar.. SELEPAS MASUK KE WEBSITE RASMI PDRM http://www.rmp.gov.my/ .. katanya ialah

    Terdapat beberapa kaedah yang boleh digunakan oleh orang ramai bagi menyemak sama ada mereka mempunyai saman ataupun tidak.

    i. Melalui SMS 15888

    Dengan menggunakan telefon bimbit, anda cuma perlu taip POLIS SAMAN
    atau dan hantar ke 15888

    Contoh : POLIS SAMAN WMG6383 dan hantar ke15888
    * Setiap SMS akan dikenakan caj sebanyak RM 0.20

    ##dalam tempoh kurang 10 saat sms saya dibalas
    ##tetapi saranan yg diberikan utk menyemak secara terpeinci saman drpd sms itu tidak tepat (setakat ketika komen ini ditulis). tetapi utk menyemak jumlah keseluruhan saman yg perlu dibayar masih boleh.
    terima kasih

    Julmazli Dempollok Reply:

    Terima kasih atas pembetulan yang diberikan. Saya sudah sertakan di atas untuk kemudahan semakan semua..

  32. george anak linting says:

    nak check saman

    wong tiew tong Reply:

    saya nak check saman

  33. zul says:

    Ramai yang masih kabur dan tidak faham hak mereka sebagai rakyat Malaysia. Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi Negara. Perlembagaan Persekutuan menjamin hak setiap rakyat Malaysia tanpa mengira agam, kaum, bangsa dan juga fahaman politik. Semua warganegara dijamin hak yang sama.

    Salah satu hak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan ialah hak rakyat terhadap harta. Ini disebut dalam Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan.

    Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan
    Hak terhadap harta.
    (a) Tiada seseorang pun boleh dilucutkan hartanya kecuali mengikut undang-undang.
    (b) Tiada sesuatu undang-undang pun boleh membuat peruntukan bagi mengambil atau menggunakan harta-harta dengan paksa dengan tiada pampasan yang mencukupi.

    Selalunya Perkara 13 ini digunakan di dalam kes pengambilan tanah melalui Akta Pengambilan Tanah 1960. Sebenarnya Perkara 13 ini bukan sahaja melibatkan harta tak alih seperti tanah, tetapi meliputi harta alih seperti kenderaan. Justeru penafian hak memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) juga sebenarnya termasuk di dalam penafian hak rakyat terhadap harta. Alasannya jika seseorang rakyat itu dihalang dari memperbaharui cukai jalan kenderaan mereka yang menyebabkan kenderaan itu tidak boleh digunakan maka rakyat itu telah dinafikan haknya terhadap harta.

    Jika seseorang rakyat telah dinafikan hak mereka menggunakan harta (kenderaan) mereka tanpa alasan yang berlandaskan peraturan dan undang-undang maka Perkara 13 (b) menyatakan bahawa pampasan hendaklah diberikan. Ini bermaksud jika JPJ menghalang seseorang memperbaharui cukai jalan yang menyebabkan kenderaan tidak boleh digunakan, maka JPJ hendaklah membayar pampasan kepada pemilik kenderaan tersebut.

    Gambar Hiasan : Diambil dari Encik Google

    Hujah ini adalah bersandarkan keputusan kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak yang telah diputuskan pada tahun 2009. Di dalam kes ini, seorang rakyat bernama Leonard Lim Yaw Chiang telah disenarai hitam dan dihalang oleh JPJ Sarawak dari memperbaharui cukai jalan kereta beliau. Beliau telah memohon kepada Mahkamah Tinggi Kuching untuk memutuskan bahawa tindakan JPJ menyenarai hitam dan menghalang beliau memperbaharui cukai jalan adalah salah. Beliau juga memohon gantirugi daripada JPJ di atas kehilangan penggunaan kereta beliau selama kereta tersebut tidak boleh digunakan kerana tiada cukai jalan.
    Mahkamah telah memutuskan bahawa JPJ tidak boleh menyenarai hitam kenderaan di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan di Mahkamah. Tindakan JPJ menyenarai hitam diputuskan telah bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan. JPJ juga telah diarahkan membayar gantirugi kepada pemohon dalam kes itu kerana kesusahan beliau tidak dapat menggunakan kenderaan sehingga terpaksa menyewa kenderaan lain.

    Justeru di sini ingin dimaklumkan kepada pemandu-pemandu dan pemilik-pemilik kenderaan yang dinafikan hak mereka memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu, bahawa hak anda dilindungi oleh Perlembagaan. Pihak berkuasa tidak boleh sewenang-wenang menafikan hak anda.

    Berbalik kepada tawaran Kerajaan memberikan diskaun pembayaran saman sehingga hari ini 28/2/2011. Ingin dimaklumkan bahawa tindakan ini tetap salah. Isu utamanya ialah bukan jumlah bayaran kompaun atau denda itu RM300 atau RM150 atau pun RM50. Isu utamanya adalah, ADAKAH SESEORANG ITU BENAR-BENAR MELAKUKAN KESALAHAN YANG DIDAKWA SEHINGGA MEREKA WAJIB MEMBAYAR DENDA?

    Perlu diambil perhatian bahawa untuk menguatkuasakan sesuatu peraturan dan undang-undang, sesebuah pihak berkuasa hendaklah juga mengikut peraturan dan undang-undang. Saman tidak boleh tertunggak. Jika ada yang tertunggak maka ianya bukan saman. Saman hendaklah dikemukakan di Mahkamah. Orang yang disaman (OKS) hendaklah diserahkan saman dan diperintahkan hadir ke Mahkamah untuk menjawap saman itu. Jika OKS mengaku salah maka mahkamah akan memerintahkan OKS itu membayar denda. Jika denda dibayar maka saman itu selesai dan tidak akan tertunggak. Jika saman diserahkan kepada OKS tetapi OKS tidak hadir ke Mahkamah, maka mahkamah akan keluarkan waran tangkap suapaya OKS hadir mahkamah. Maka proses yang sama akan berlaku iaitu OKS akan ditanya mangakui kesalahan atau meminta bicara. Jika mengaku maka akan diarahkan supaya bayar denda bagi saman itu. Maka selesailah saman itu. Tidak tertunggak. Jika tidak mengaku maka akan dibicarakan. Bergantung kepada keputusan mahkamah, jika didapati salah selepas bicara, maka akan diperintahkan untuk bayar denda. Selesai lah saman itu. Jika tidak bersalah maka luput juga samann itu. Tidak tertunggak.

    Soalannya kenapa ada saman tertunggak? Jawapannya pertama kerana saman-saman itu tidak pernah dibawa ke Mahkamah. Kedua kerana yang dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi notis sahaja.
    Saman Ekor yang dikatakan saman ini sebenarnya bukan saman tetapi sekadar notis kepada pemilik kenderaan meminta maklumat pemandu yang dikatakan memandu melebihi hadlaju. Notis ini juga disertakan tawaran kompaun jika pemilik kenderaan mengaku melakukan kesalahan. Ia dikeluarkan di bawah Seksyen 115 Akta Pengangkutan Jalan 1987 atau dikenalai dengan Notis Pol 170A. Jika pemilik tidak mengaku kesalahan maka kompaun tidak perlu dibayar kerana kompaun itu hanyalah tawaran. Jika pemilik tidak membayar kompaun sepatutnya pemilik disaman supaya hadir ke Mahkamah bagi menjawap tuduhan memandu melebihi hadlaju. Kemudian proses mahkamah yang dijelaskan sebelum ini akan berlaku. Maka saman itu akan selesai dan tidak tertunggak. Masalah timbul apabila pihak berkuasa terus menghukum pemilik supaya membayar kompaun sedangkan kesalahan tidak dibuktikan. Kompaun bukan denda tetapi tawaran. Dendan hanya boleh dikeluarkan dan diarahkan oleh Mahkamah. Bukan Polis dan bukan JPJ. Inilah penyalahgunaan kuasa dan peraturan oleh pihak berkuasa. Mereka bertindak melebihi kuasa yang diberikan. Mereka bertindak sebagai penghukum sedangkan tugas itu hanya ada pada Mahkamah.

    Justeru kepada semua rakyat Malaysia, ketahui hak anda, jangan mudah terpedaya dengan tawaran dan penindasan. Gunakan hak anda… TIADA SIAPA BOLEH MEMAKSA ANDA MEMBAYAR SESUATU YANG ANDA TIDAK LAKUKAN. Anda Mampu Mengubahnya.

    Bagaimana JPJ boleh menhalang pembaharuan cukai jalan?
    1) Seksyen 17(1)(d) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010
    JPJ berkuasa menghalang seseorang melakukan apa-apa transaksi termasuk perbaharui cukai jalan tetapi setelah JPJ BERPUASHATI bahawa seseorang ada perkara yang belum selesai dengan JPJ dan Polis.
    Bagaimana JPJ hendak BERPUASHATI?
    2) Seksyen 17(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010
    JPJ hendaklah memberikan peluang kepada seseorang membuat representasi. Ini bermaksud JPJ hendaklah menjalankan siasatan adakah seseorang itu ada perkara yang belum selesai. Maka semua pihak perlu hadir iaitu pemilik kenderaan, JPJ dan Polis yang mengeluarkan saman. Perlu disiasat adakah saman yang dikatakan ada kepada seseorang itu betul atau tidak. Sudah dibuktikan di mahakamh atau tidak. Jika tidak maka JPJ tidak boleh menyenarai hitam. Inilah maksud BERPUASHATI
    3) Seksyen 17(5) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010
    Jika dihalang daripada perbaharui cukai jalan maka Pengarah JPJ hendaklah maklumkan kepada Ketua Pengarah pengangkutan, di mana Ketua Pengarah hendaklah maklumkan secara bertulis dalam tempoh 14 hari kepada pemilik kenderaan tentang alasan halangan dibuat ke atas pemilik. Adakah notis ini pernah dikeluarkan kepada pemilik?
    Jika anda dihalang daripada perbaharui cukai jalan tanpa alasan yang sah anda boleh:
    a) Minta alasan bertulis daripada JPJ kenapa anda dihalang.
    b) Minta JPJ perbaharui cukai jalan dengan segera jika alasan bertulis itu tidak munasabah dan tidak betul.
    c) Jika JPJ enggan mematuhi permintaan anda, anda boleh menyaman/menuntut di Mahkamah untuk gantirugi kehilangan penggunaan kenderaan anda dan kesusahan anda kerana tidak boleh menggunakan kenderaan.

    Zulhazmi Shariff ialah Penasihat Undang-Undang Kempen Anti Saman Ekor (KASE)

    Sinar Reply:

    bro panjang sgt bro..malas nak baca…

    ilmu Reply:

    hahaha

    zull Reply:

    satu penjelasan yg baik………..tuan ..bagaimana pula sekiranya saman itu kita tidak tandatangan…tetapi surat saman sampai di tangan kita…mcm saman ekor…so x perlulah bayar ya?kalau kita dh tandatgan saman…pastu wajibkah kita bayar?wlaupon kita tidak berpuas hati

  34. zaliha bte yussof says:

    nak check saman

  35. FENDYfendy says:

    aku salute polis,coz dia jalankan tanggungjawabnya…

  36. ENNO58 says:

    nak chek saman

  37. Sofian Ismail says:

    Saya nak semak saman pdrm.

  38. Quick Gun says:

    Aku pun nak tambah 2 sen aku kat sini !

    Org lain kutip setem, aku kutip saman! Setakat ni dah 13 saman dari zaman start naik motor sampai skrg. Dulu aku pun macam bro Asrie kat atas tu, lantaklah kalau kena saman, bukannya aku nak bayar pun!

    Tapi bile time nak renew road tax, lesen, kena block, blacklist, etc. Suka tak suka, kena bayar jugak saman akhirnya ;( Bukan sikit bro, hampir RM1800 woh !!

    Tapi skrg, bila dok pikir sebenarnya salah siapa, baru sedar, mmg lah salah kita sendiri. Dah tau salah bawak motor tanpa lesen, sapa suruh bawak? Dah tau salah bawak laju-laju, sapa suruh bawak? Pas tu, bila kena saman, mencarut ke kiri, mencarut ke kanan. Buat pe, bro??!! Kita kenalah sedar kesalahan sendiri sebelum memarahi atau menyalahkan org lain !!

  39. mesra cepat dan betul says:

    saya baru turun dari pusat karaoke,saya disaman tanpa saya belum menunggang motosikal kerana tiada miliki lesen memandu adakah wajar di saman??? tolong reply

  40. anuar ab rahman says:

    semak saman saya org yg degil wajib kena saman

  41. erna yanti binti sapari says:

    semak saman

  42. syamsir says:

    saya nak cek saman traffik saya

  43. sharinah says:

    please check my saman

  44. salam says:

    apo nak d kata.bayor aje le.1 MALAYSIA

  45. Mat Sabu-sabu says:

    relax r….. da nk kne saman nk wat cm ne… jgn gdoh2.ap r lu owg nie..cm yg nurul kte..saman parking kre ok lg r.. nie klu saman takde penutup tiup Tayar…. pe cite??? Pelik kn???? tlg pkir2 kn…

    anak kedah Reply:

    betul2..pelik2 la saman skrang nih..yang bestnyer..moto abah saya yg dh buruk, n angkut baja g sawah jer pun leh kena saman ekor..huehue..dok atas ban sungai n sawah jer pun..umah kt alor setar tp moto tu kena saman dekat sungai petani..gilerr jauh siot..moto tuh tak larat g jauh2..dh teramat tua..haduii..

  46. nurul.. says:

    saya tidak puas hati kena saman sbb tidak munasabah langsung..saya parking depan kolej dalam garis2 putih depan signboard kolej kira dalam kawasan kolej…tpi kena saman dgn P*** bukanyer park dekat tgh jalan or ganggu laluan org awam..or double park…plik kan polis2 sekarang…..hem…

  47. sahideal bin sahiral says:

    saya nak menyemak saman.

  48. jahar says:

    kpd kerajaan,di minta jasa baik dan slogan rakyat didahulukn,pncapaian di utamakn lnjutkn lah tempoh bayaran samn ni,kdng2 bukn smue yg kne smn orng senang..kmi faham tugas kerajaan tpi mnte ptmbngknlh ye,,insyaallh isu saman trtunggk smpai brpuluh krtas seorng yg disaman ni akn selesai..

  49. fido says:

    PAS dan PKR pengkhianat melayu….baru sekarang terhegeh-hegeh nak sokongan melayu..kalau nak sangat sokongan melayu, pi tolong dulu melayu kat Pulau Pinang….tapi mesti tak bleh, sebab dah jadi balaci DAP…pelik betol la dengan PAS dan PKR ni…macam ni punya puak pun ada..kata islam, tp suka kafirkan orang..sapa sokong pas masuk syurga…akai ada ka??budak kecik pun boleh pikiaq….bangang betol PAS dan PKR nih…macam haram

    siti Reply:

    PAS perjuangkan undang2 islam. klu x nak ikut undang2 tuhan, hg wat la dunia lain pi duduk. org lain pon bodoh gak, tp hg ni bodoh nak mampohhh..pi la belajar agama dulu, tau skit apa undang2 islam..klu menentang hukum Allah, memang kafir la..

    ore gedebe Reply:

    pembetulan
    jangan nak samakan islam dengan pas… jauh beza dia
    islam tak ajar fitnah sana sini , tolong jaga kesucian islam.
    dok jatuh hukum kafir tu , hang tu tuhan ka??? untuk pengetahuan hang draf undang2 syariah yang pas buat masih ada cacat cela berbanding undang2 syariah yang betul.
    hang tok sah dok buat macam pemimpin pas tu maksum la…
    hang kena ingat antara jujungan mulia Rasulullah dengan Nik Aziz terlalu jauh beza dia…apatah lagi kalu nak membandingkan dengan Anwar.

    kalih tgk Reply:

    hg ni mmg bodoh la…..p.pinang xdak pa2 pun senang lg daaa…
    hg taw pa dok bising pa, umno tu dgn mca tu melayu ka bagang….., pas bw islam d dpan bukan jom heboh dulu.

    ore gedebe Reply:

    senang la sangat aku yang kijo di penang ni pun leh napak ramai hat dok merempat. g la tgk area2 sg pinang , jelutong , tanjung tokong , batu ferringhi… tgk la umah org 2 melayu kat sini lagu mana.

    matrix Reply:

    Hoi mangkuk ayun,org penang mana dah sengsara ha..tang mana hang habaq mai. Aku tiap2 hari round 1 penang pi buat kerja,yg dok panas jubok puak-puak hang kot…umno yg tk boleh buat duit je..Undang2 Islam bukan boleh dibuat main2, wajib kita ikut,itu undang2 yg Allah turunkan kepada kita..tak boleh suka-suka gubal @ ubah macam undang2 polis macam saman ekor..taubat la banyak2.

    hery Reply:

    pdm muka ko bro,x tw politik dok diam2 jgn dok coment2 hahahaa….

  50. fido says:

    broo..kalau tak nak kena saman ikut la peraturan…tu jer…sulaiman aklake..lu tau tak bezakan main ekoq dengan saman ekoq..akai ada ka? dah lu orang bawa laju, tanggung la akibatnya….jangan nak salahkan polis la, salahkan kerajaan la..peraturan tetap peraturan..kalau ikut, mesti tak kena saman….dia yang menyalak-nyalak macam anjing apa kes? nak jadi macam PAS or Keadilan ke?suka besarkan masalah yang tak sepatutnya….cakap tak serupa bikin…

  51. chan hon ping says:

    Nak check saman dan bayar .

  52. azman hassan says:

    nak semak saman jhr 2009

  53. jejaka geram says:

    cek saman online memang bangang ..bodo jaaa..meyusah kan…bkn kte ak bangang IT…Tp dgn kne register la…nk isi form dye pon mcm2 mntak dgn sensitive box dye lagi..sengal doe…

  54. rizal says:

    giler lembab system nak check saman…
    duit saman dah collect berjuta-juta, tp system mcm celaka..

  55. zainudin bin ismail says:

    kalau boleh saya nak check saman kereta iaitu saman paking pdrm

  56. lan says:

    MINTAK DATE SAMAN TU DI LANJUTKAN LA… 4,5 BULAN LAGI ..

  57. mohd rosmadi b tugimin says:

    nak check saman

    faridah binti hashim Reply:

    SAM,AN BELAMBAKKKKK

  58. nafisah says:

    nak check saman..

  59. sulaiman aklake says:

    ang pa skong lg krajan..krajaan skrang dh zalim..bt undang kta main ekoq hram..dpa dok saman ekoq tk haram pulak..mna lh najib brguru..rsa2 dia brguru ngn mubarak pa…klau ang pa skong krajaan klau tk kna saman tk pa..ni ang pa pon lbh korang pmbnkng kna saman…biaq ang msa msuk pmbnkng..kta sma2 hapuskn umno to..kta bt undang bru tok mngelak org main no ekoq n saman ekoq..hahhahaahah……

    mat yie Reply:

    senang hang p buat negara sendiri laa….buat undang2 sendiri… pah tu hang nak bawak 200km sejam ke… hang nak merempit sampai putus sana sini ka… hang punya pasal laaa… tadak sapa nak saman.

  60. anti polic says:

    polis di trggnu!!!!trtamanye di daerah mrang!!!!!!!!!
    sme nye mykit kn hati pddk!!!!!!!kt slkoh 2lis 30k/j polis hntam 50@60k/j!!!!!!!!n ak tgk sndiri!!!!!!trtmanye dkat slekoh skplau kerengga………..

    hamba allah Reply:

    2 la polis cebok muka kau dulu sebelum sman org..sman diri sendiri dulu,,,,

  61. chai tong eng says:

    i want to check saman

  62. Sam says:

    Saman bukan lah masalah dalam hidup… Jika kita ambil berat untuk membayar nya… Kita jugak tak boleh marah pada PDRM kerana mereka hanya menjalankan tugas sebagai anggota polis.. Pada mereka yg hendak menambah kewangan utk membayar samam… Saya ada cara yang sememangnya harus anda ikut..

  63. Sam says:

    Cari duit nak bayar saman jgn susah hati biar saya tolong ajar…

  64. azie says:

    kenapa check saman pakai sms ada tunjuk 2 saman tapi kat web online takde?

  65. nelson says:

    tapi kekadang polis ne kan pandai cari makan kat luar jga kan??

  66. kamaruzaman bin ibrahim says:

    tengok saman yo

  67. mat sabun says:

    kalo x mau kena saman, patuhi undang2. habis cerita. kalo x mahu patuhi undang2 juga naik shj teksi atau bas awam atau berjalan kaki shj…..

    anti polic Reply:

    mat sbun bongok!!!!!!!4 your imfrmation plic kt mlysia n sje cri psal mtor org pncit k t’cbut tayar diorg x tlong!!!cbe klu tgk org bwk mto2 elok2!!!!!xkre ade lsen k x!!!!sme dorg sman bahlol btol la…………..

    mat yie Reply:

    apa punya bengong… kalu x salah nak saman bokpa
    sapa makan cabai rasa lah pedah

    zull Reply:

    betul kata mat sabun……sapa2 yg anti politik bodoh namanya…duduklah di dlm gua bwh tempurung kalu x sokong krjaan…

  68. NIK KELATE says:

    UNDANG2 KERAJAAN GAK ORG OKU PUN DIA SAMAN HAK BERAT LG TAHAN ORAG N NAK MINTAK DUIT AIR KALU X BG DIA BT KAT SAMAN KITA LIMA BINTANG POLIS LO NI BERAT…JD MANA BUKTI YG KERAJAN LAUNG2KAN DAHULUKAN RAKYAT.

    langkahkanan Reply:

    sume nk slh kan krajaan… knp??? sbb krajaan BN yg memerintah.. cm 2?? ooiii!!!!! pk la sndri, ngeri klantan d bwah pimpinan parti PAS, ngeri pling mskin, pling kotor, bnyak jenayah, kes rogol,mencuri,lumbe haram…. 2 ke yg d bangga kn oleh PAS?? 2 ke yg PAS ajar kn pd rakyat ngeri die??? kelantan d bwah pimpinan PAS, sbb 2 kerajaan x blh nk wt pe2. cube skali rakyat klantan pangkah BN time plihanraya, insyallah sgala janji2 akn d tunaikan,pmbangunan d klantan akan maju

    private Reply:

    oiii… langkahkanan mangkuk ayun.. kelantan miskin sebb kerajaan pusat x bagi royalti,sekat pelaburan,sekat peruntukkan.. ingt duit yg BN guna,duit mak bapak diorg ke.. ni duit rakyat.. sume duit cukai.. negeri byka jenayah kelantan ke?? ko nie mmg bangang.. pi check sendiri la statistik jenayah kat web site PDRM tu.. jgn la jadi bongok bertimbun2.. nak ckap x pakai hotak..ni mesti tali barut org BN.. bodoh x bertempat..

    takdesebelah mane2 Reply:

    sebenarnye en private.. klu parti mane2 pn yg memerintah.. situasi nye tetap same jer.. amalan kroni ni dah tntu ada.. manusia mne pnah sempurna.. jd tak blh sebelah mane2 pihak la.. org pas ke bn ker.. toreh keluar merah gak.. yang ckp kt org bodoh pn mcm la spm dlu stret A.. mknanya semua pn bodoh. igt bila satu jari menuding org.. 4 lg menuding diri sndiri.. lbih baik kata dan kota.. dari berkata duduk saja

    hkj Reply:

    rakyat ni termasuk engkau lah, aku nak tanya bapa juta dah bagi kat kejaan, dan bapa juta kau dah dapat kemudahan yang kejaan bagi. aku rasa kalau kau jadi rakyat kemboja tu lagi bagus baru tahu untungnya jadi rakyat malaysia ni

    paduka79 Reply:

    brooo….lu niee apa kes …..yang lu duk campur aduk politik apa kesss….itu biar laa dia punya negeri n polis handle…lu apa masalah…gua rasa lu nie mental kot

    aliwira Reply:

    relex je..ni semua masalah dunia..akhirat yg pasti kite tanggung sendiri

    zull Reply:

    HIDUP BN……………
    1 MALAYSIA

    John GP Reply:

    Hidup BN , untuk sejahtera .

  69. acik says:

    x pyh byr mguntungkan kerajaan je kt cari duit siang mlm sampai x tido2 nk buang kt kerajaan senang2 mn boleh,nk saman orang bukan main laju je.ingt kt ni ape,lembu cucuk hidung ngan kerajaan ke.ape pun x dapat.

    Sam Reply:

    Ko ni mcm budak tak sekolah..,

  70. vekneswari krishnan says:

    check saman saya…..

  71. hakim says:

    nak chek saman pun kena bayor ke brooo

  72. buyong says:

    x baik kta org bongok tau……ekau tu bagui sgt koooo????hampe…..no body perfect in the world bro hampe,,,,,mmg mnyshkn org smetimes…..ekau ni polis ko….? cm mara jer….

    paduka79 Reply:

    betul aku setuju………….jangan main marah org aja….jangan ikut sedap mulut nak maki org….kalau nak nasihat….nasihat aja laaa…nie main maki org ….apa lu ingat org tu tak ada mak bapak kaaa….

  73. aliff says:

    pcal pe tak bleh nk chek sman nie

  74. salehuddin bin mohd tahir says:

    kadang2….setip saman yg dpt tu..tak begitu adil,contoh ada segelintir yg memberi saman sesuka hti dan jga meyakit hati.walau pun ia tdk berslah….

  75. ASRIE says:

    BONGOK BETUL BUDAK BERNAMA AZUANIS SI ATAS ! LU CKP PANDAI LA…. NI MESTI MAK ATAU BAPOK LU POLIS. ATAUPUN LU X PERNAH MEMANDU.

  76. ASRIE says:

    ADA PATUT BUAT ROAD BLOCK PUKUL 7.30 PAGI ??? RAJIN LA PULAK POLIS SKRG NI…. NI SEMUA MENYUSAHKAN ORANG RAMAI NAK PERGI KERJA. SUDAHNYA PUNCH CARD AKU WARNA MERAH. LAIN KALI BUAT LA ROAD BLOCK SEBELUM SUBUH !!!!!!

    Sam Reply:

    Lu pulak nak pegi mana kul 7.30 pagi?

    ena Reply:

    mesti laa kjew

    anti polic Reply:

    btol la ckp ko 2!!!!!!!!plic ske cri psal

    jahar Reply:

    aku skong…kerajaan seng ckplh..mmg tdk dpt di akui kslhn sndri saman 2 tpi aku msh bncikn sglintir pnguatkuasa yg brtugas,poyo je lbh,aku pnh kne pau duit dlu elk samn,lncne je brkilt integriti tpi hampeh!!!tuiihh aku ludah pnguatkuasa yg sdmikian..mmpos lgi elok.klu xmmpos pon korng pncen mmg kuar msk hsptl la jwbnye,,integriti konon…

    KIng Azero Reply:

    Xsemuanya penguatkuasa kerajaan macamtu.apa yang aku lihat korang2 yang kena pau tu poyo.da tau duit xder,saje2 jer gatal xpakai topi keledar sajer nak tunjuk keras kepala.mencabar penguatkuasa kerajaan nie.da nampak depan mata mamat rempit nie dengan orang yang langgar undang2 nie xkan la nk duduk sajer.baik duduk rumah la kalu duduk sajer.aper aa.LU PIKIRLA SENDIRI!!

    jali Reply:

    jadi lae rakyat yang patuh pada undang x2

  77. ASRIE says:

    sampai mati pun aku x akan bayo saman… aku bekerja cari duit bkn utk PDRM.

    shada Reply:

    sokong……….

    para Reply:

    dahsyat!

    blacklist Reply:

    ak sokong 100%

    razi Reply:

    pah ni masuk lokap la mu , lesen tak leh renew.

    zull Reply:

    sapa2 yg tak byr saman tu patut dimasukan ke dlm lokap jar…tidur buang shri dua…padan muka degil…dh buat salah xmau btgjwab…

  78. ZUL says:

    SAMAN adalah salah satu sember pendapatan kerajaaan negeri.. klu x mcmana nak bayar gaji polis. dari duit SAMANlah untuk keperluan kerajaan. dan xada satu manusia yang sempurna tiap2 benda yg bernyawa pasti ada membuat kesalahan sama ada sedari atau pun tanpa kita sedari..bertolak ansurlah cikit.klu blh saman ekor dihapuskan.

    adi Reply:

    ye, termasuk lh cukai arak ,cukai judi, tembakau. Ini lh kerajaan islam malaysia..yang haram pun dihalalkan, betul tak?.

    salam Reply:

    betui…betui..

    zull Reply:

    salam 1 malaysia….
    saman2 n cukai2 bg arak ka apaka itu adalah cukai yg wajib dikenakan…kalau x ada cukai mcm mana ngra nk dpt keuntungan….cakaplah dgn akal bukan dgn prsaan….

  79. emily says:

    kenapa saman yang telah bayar masih disenarai.

  80. azuanis says:

    Senang je ikut peraturan yang telah ditetapkan kompom x kena saman.Kitakan ada peraturan dalam hidup kita ada undang2. kalau patuh pada undang-undang beres x ada saman.. Susah nak diadakan peraturan tau bila da ada peraturan kita pulak x ikut peraturan. So bila kena saman itu bermakna kita telah melanggar peraturan . jadi ikut ler peraturan. Bayar saman pun kena beratur sebab kita dididik hidup ada peraturan. jadi fikir2kan la….

    etong Reply:

    Betul apa yg ditulis tu … cuma undang2 tu yg tak tepat. Byk berpihak pada pemerintah@pihak penguatkuasaan. Cth… Jalan lebar dan lapang- 2 lorong ++ lurus ++ ada divider jalan ++ lampu jln terang benderang ++ rekod kemalangan ave 4kali setahun …. ADER KE PATUT SPEED LIMIT 60KM??? Pak imam kalu naik moto g masjid pun lebih 60KM… itu jalan kg.. ,,,,Pas2 pasang mat pacak (Polis) buat speed trap…. Kuar beribu2 saman tempat yg sama setiap tahun … AGAK-AGAK LA … Nak tahu tempatnya … Jalan dari Sekincan ke pekan Sg. Besar …. INI ADALAH FAKTA…

    musafir Reply:

    memang gitu kija polis. sengaja cari tempat yg memang ore akan buat salah. kan kija polis cari ore salah. depan sekolah 30km juga buat speed trap. apa cerita la polis.. nak mencukupkan kouta saman sebulan. nak buat camna itu kija dia. kalu bawa plan2 kena sembur kat ore, sbb lambatnya bawak kiter. mana satu yg tak betul ni.

    jahar Reply:

    sblngn pnguatkuasa ngra xblh pkai!!!!korng xpkir ke hdup korng disumpah seranah..bukn korng je kne,,ank n ank cucu korng pon kne tmpias tau…!!!!pkir2 knlh mksd integriti korng 2…aku akui orng mcm korng tuh xtaw mkne ikhlas!!!!!sial!!!

    keon Reply:

    betuiiii………… aku setuju 300% ckp ko……ptutlah kebanyakan polis perut diaorng boroi dan buncit…dalm perut diorang tuh da bnyak sangt makam benda harm ……ingt la ckt bkan sume rakyat malaysia mampu byo saman ….rm 300 boleh belanje dpor sebulan ooooooo…..memang ptut diorang nie kene sumpah seranah 7 keturunan…..

    nick hafyz Reply:

    kau nie jenis xcyg mulut ka???kau ingt kau bgus ka??duk sumpah2 polis….aku nk tnye kau???klau kau polis klau org sumpah kau,kau mrah x???hidup klau duk sumpah org mmg xselamat la org tu…..kau pikir la…kau pon ade ank bini gak kn…renung2 kan lah…..

    para Reply:

    saman2 ni sah ke? coz ade org undang2 btau saya. lau kertas saman tu xde tandatangan kita. means kite xleh disaman. x perlu pun bayar saman tu. kenape eh yg menyaman tu x pegi depan2 driver tu minta sain. baru legal. tapi entah la. mudah2n isu saman ni dapat diselesaikan dengan baik antara semua pihak.

    wan kelate Reply:

    sy nk sentuh bab tandatangan kebanyakan dunia sekarang asyik xpayah tandatangan 2…..baik kat bank….dan dimana2….2….jd dalam al-quran menyatakan dalam surah al-baqarah kaitan jual beli sama dengan tukang saman dan org kena saman tidak disertai dgn akad jdnye kalu x tandatangan maka x sah sbb kerajaan makan duit haram…..fikir2 sendiri sbbb 2……baik malaysia dulu padan lonie……

    hamba allah Reply:

    btul 2….patuhi undng2 allah brulah undg2 mnusia…allah bg otak suruh kita fkir prkara yg baik bukan yang bodoh bahalol….

  81. shanthesh kumar a/l sukumaran says:

    i want check my saman please help me i want to pay today……..

  82. siti farhana says:

    i want to check saman>>>>

    mohamad hatta b. yahya Reply:

    cara nak semak saman

  83. lah says:

    salam..
    nk cek saman gune sms x up to datelah saudare2,,,
    g IDP da 3kali penuh jew..
    cek kt online sbok je..
    mse u bayar 50% da singkat”
    msalah saman ekor ni surt x smpai..ble smpi
    tarikh mahkamah da tmat..
    ape msalah sbenar nie????
    pendapat sayela psl saman ekor nie…
    SEDIAKAN PAPAN TANDA BESAR2…1KM DARI TEMPAT SNAP…
    KATA NK ELAK KEMALANGAN…..NIE XBT MCM 2 RASENYE BUKAN NK ELAK KEMALANGAN…NAK SURUH BAYAR SAMAN MAKNENYE…..YELAH…KAMERANYE DISOROK DAN XBGTAU ADA KAMERA….KALAU LETAK PAPAN TANDA XDE KAMERA PN ORG MESTI XKAN LAJU BILA SMPAI TMPTNYE…..XKAN XCUKUP DUIT NK PASANG PAPAN TANDA??????
    DUIT SAMAN KAN DAH TERLALU BAYAK RASENYE?????
    INI PENDAPAT SAYELAH SBAGAI PEMANDU Y MGKIN XSEDAR NAK TGK DEPAN JE BILE MASE NK TGK METER 2 DA LBH HAD LAJU….BLE TGK METER…JE XKE 2 BLH MENYEBABKAN KEMALANGAN……KAT MANE SILAP NYE?????

    langkahkanan Reply:

    silap pd dri sndri sb cuai ketika memandu.. duit saman bkan polis yg ambik…. duit 2 akn d salurkan pd TABUNG NEGARA.. duit 2 la yg akn membantu rakyat kt malaysia ni.kalo x nk kne saman, patuhi undang2 jln raye. pe yg susah sgt???? bkn nye b reti bace… bkn x g skolah… 2 pon bangang lg ke??? ni kes kuat mkn semut, sbb 2 jd bengap smpai x blh nk pk sndri. asyik nk slh kn kerajaan.. knp rkyat malaysia x blh pk sndri??

    umngok ammeno Reply:

    jgn lah bangangkan org sesedap hati. mulut tu jaga sikit jgn sakitkan hati org. jgn cari dosa. betulkan balik sistem saman tu dulu. biarlah yg betul2 bersalah disaman. ekor2 takpayahlah. kalau betul salah atau laju sangat barulah tahan dan bagi org yg pandu tu sign mengaku. sistem sekarang ni banyak yg meragukan. Patutlah ramai yg takpuas hati. Had laju 60 km/j pun nak saman.Terlebih sikit jer pun. Kadang2 tempat 60km/j tak menasabah langsung. Jgnlah sengaja je nak menzalimi rakyat. Kalau 110km/jam bawa sampai lebih 120km/j keatas tu menasabah jugaklah. Apa2 pun kalau niat tak baik nak jdkan saman sbg sumber utk menolong BN terus memerintah, hentikanlah. Akhirnya rakyat akan tahu dan lihatlah nasib BN dlm PRU 13. Rakyat dah lama hidup tertekan. Jgn salahkan rakyat kalau bila mereka dah terlebih had tertekan, tak mustahil mereka akan terikut dgn momentum menjatuhkan pemimpin2 yg zalim spt apa yg berlaku di timur tgh. Ingatlah wahai mereka2 yg suka menzalimi org lain bhw doa org2 yg dizalimi tiada hijab dan akan terus dimakbulkan Allah. wallahu’alam.

    rasta77 Reply:

    ko ape thu.? ko sokong kerajaan ke.? p la weii……. mnyusahkn rakyat je,thu nk duit je,ble msuk taun bru,mcm2 brg naik,dia org kaya duit xhbs,cmpur duit haram lg,betui3… sampai ble2 pn,1000 taun kali pn,mankin bnyk masaalh timbul pada rakyat,bodoh la ko ni,mcm 2 pn xblh nk fkr…

    nick hafyz Reply:

    btol2

    kaki langgar Reply:

    mcam upin ngan ipin laa…btol3

    HAZWAN Reply:

    langkah kanan..hang polis ka??klw ang polis..ni nk tanye skit..saman parking yg aku kene ni..xde signboard kate dilarang parking..ade keta berderet parking..ade org jage parking..aku park la..aku dak perak..1st time park kat town KL..siap bayo kat mamat jage park tu..sah abih beli barang..aku g kat keta..ade saman parking..ape cite ni??salah aku ke??boleh x saman aku ni dibatalkan sbb gua xtau mende bro………

    mus Reply:

    anuar ibrahim selalu kata meludah ke langit, jatuh ke muka sendiri… contoh yg paling dekat mcm En. Musi dan En. Lah ni la…
    sendiri tak pandai bawak kete berhemah sendiri mau marah2 sbb kene saman.. tak di nafikan memang polis dah keluarkan saman ber buku-buku banyaknya, tapi resit pembayarannya berapa sangat lah… dah tau kene saman bayarla ikut saluran yg betul, yg pegi bayar ikut belakang tu kenapa? suka sangat kene liwat ke?
    orang kita punya mind memang suka sangat kata “DUIT SAMAN KAN DAH TERLALU BAYAK RASENYE?????”..tapi rasanya orang yang tak mampu pakai kete lagi ramai dari yang pakai kete lagi kat mesia ni.. dgn duit yg SIKIT tu lah kerana buat subsidi bagi pada rakyat, daftar kat klinik RM1 tapi bawak balik ubat sampai tak cukup tangan, daftar anak sekolah baru berapa ratus/puluh (depended on school) tapi bawak balik buku sampai tak larat nak pikul, terpaksa la pakai beg tarik… mengutuk kerajaan berbakul-bakul tapi tiap-tiap bulan duit kerajaan tu la yang dia (kakitangan kerajaan dan penerima biasiswa kerajaan) duk tunggu-tunggu mcm la dia tu keje bagus sangat. huhuhu
    MEMANG LA “TAKKAN MELAYU HILANG DIDUNIA” TAPI SEMAKIN LAYU DI BUMI SENDIRI… BANYAK SANGAT PENGKHIANAT BANGSA SEKARANG NI.. BUKAN CUMA ZAMAN PENJAJAH DULU JE..

    sarum Reply:

    nampak sangat kome berdua ni penyokong kerajaan…

    umngok ammeno Reply:

    kuat bodek nampak. sah tak faham apa yg dahberlaku dgn khazanah negara yg dah terlalu byk di rampok pemimpin2 yg rakus. kalau ada ramai lg org yg otak dah masuk air mcm mus ni, mmg akan bankraplah negara tak lg.

    tengku muhammad Reply:

    akum. si umngok ammeno bodoh ni mmg ada masalah. ruangan ini dijadikan pula untuk tunjuk dia parti mana. bodoh punya org. nasib baik aku x tau umah klau x esok aku smpai.nak bagi komen bagilah. bodoh punya melayu. dlam mlysia ni dialah melayu paling bodoh, bangang, cibai, sial, mangkuk ayun dan byk lagi. yang lain trus kan komen. simangkuk ni klau nak komen tulis alamat umat kalau berani. kalau anak jantan. bodoh punya org.kau x payah cerita msalah dalam khazanah. aku rasa kau gi tgk masalah dalam keluarga kau lagi baik. aku tgk kau ni mmg dari keluarga yang bermasalah. kenapa lah org mcam kau ni masih hidup didalam muka bumi ini.mati lagi baik. aku boleh bagi caranya. kau bwak kereta masuk highway tekan minyak 160/km. lepas tu langgar tembok. klau x berani mai jumpa aku. alamat kasi esok aku sampai bodoh……………

    TanpaNama Reply:

    Tengok je nanti PRU13 sape menang, sape yg kalah nanti, terutamanya puak2 Umno ni, kita tanamkan trus hidup2..

    mine Reply:

    jangan gaduh biar je tuhan yg menentukan segalanye..org yg bersalah xkan kemana2..so xusahlah kite menuduh sape2…

    nasir Reply:

    cakap besar bro… piiirahhh pencacai nuar berahim.. kita tgk la sapa nak kena tanam hidup2… pah ni sediakan tisu banyak2 nak lap air mata hangpa… kesian aku….
    hangpa dok ingat dah nak dapat pegang putrajaya last2 tersembam…. bestnya… umpama terbang tinggi lagi tinggi bila jatuh lagi sakit… macam tu la ngan PKR.
    tak sabaq aku nak tgk sekor2 muka pemimpin PKR lepas pilihanraya nanti.

    tiru iklan MASTERCARD

    isi minyak 100 ringgit
    bayar saman 300 ringgit
    tgk muka nuar berahim lepas PR kalah teruk PRICELESS :))

    shah ahmad Reply:

    2 pon nk gdoh ssme kaum lak 2…wat malu kaum je lh korng nie..kne glak gan kaum lain je..aduyai…hal2 politik pon nk msok cmpur!!kite bkn dpt ape2 pon sdar lah dri sndry…erhmmm

    hamba allah Reply:

    dan jangalah kamu sombong di atas muka bumi ini…?

  84. Che Teh bt Othman says:

    Saya hendak menyemak saman.

    jasmi bin mohd sabri Reply:

    kereta anak buah yang pakai, aku pula yang kena saman, sebab kereta pakai nama aku. mcamana ni….

    manusia prihatin Reply:

    lu pikir ar sndiri kalo mau hidop,,,,,hhuhhhu

  85. musi says:

    salam;
    saman ni sumber kepada pdrm n k’jaan. beratus juta hasil saman. boleh bina pejabat yang besar tersergam di tiap daerah. ni menggambarkan polis tak dapat mendidik pemandu untuk berdisiplin. maknanya undang2 tu n program yg bermacam2 tu tak de lah sangat makna nyer tak cukup berkesan. malah de pemandu dah siapkan duit saman untuk sedia nak bagi, sebab dia nak . . nak . . nak laju dan cepat sampai dan. . macam2 lagilah. tu tak masyuk gi yang bayar kot belakang he he . . yang terkorban pun bertambah jugak hai !
    Artikel terkini daripada musi – Budaya Inovasi Dalam Organisasi

    langkahkanan Reply:

    kalo x nk kne sman, bwak la plan2.jgn slah kan krajaan x bdisiplin, tp diri sndiri x de ksedaran. kalo nk cpt, aturkan mse pjalanan, supaye x trlambat.

    anti musi.. Reply:

    tak sayang mulut hang ke Musi… bewok

    Penasihat Reply:

    sya stuju

  86. Julmazli Dempollok says:

    Dear Mr Rajasegar ana Jee Kian Suang..
    You can check your summon by clicking at ‘>>semak saman di sini< <’.
    Or using SMS (refer to the step showing above). :)

  87. jee kian sung says:

    i want check saman~

  88. rajasegar al subramaniam says:

    i want see my saman

    aung ko min Reply:

    i want to ckeck my saman. pls reply me.

    faridah binti hashim Reply:

    jeg 4332

    hasri Reply:

    sye nk check saman…x reti tolong syee..plzzzzz

    nazirul Reply:

    saman apa?

    safie muda Reply:

    i want to ckeck my saman. pls reply me