Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19

Anda dipanggil ke Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk jawatan Pembantu Tadbir Gred N19 oleh SPA? Panggilan untuk ambilan Jabatan Perkhidmatan Awam? Tarikh exam-nya ialah pada 12 Ogos 2021 ni? Masanya ialah 2:00 petang – 3:00 petang? Haa.. Betul la tu. Anda dah sampai ke tempat yang yg tepat. Problem-nya pula – sampai sekarang masih tak pasti apa benda nak prepare dan masih lagi tercari-cari contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19 yg baik?

Anda tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Pembantu Tadbir N19 akan ‘memusnahkan’ peluang utk dipanggil ke peringkat interview dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima tawaran sebagai Pembantu Tadbir N19. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Ini sudah kali keberapa kan.. Hurmmm..

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19

Tapi nanti sebentar!

Anda dah sampai ke laman yang betul. Dah tak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib anda!

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Akauntan WA41

Dan yg paling mustahak, siapa tahu post ini mungkin boleh memberi harapan kepada mereka yang paling anda sayangi!

Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pembantu Tadbir N19 ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PEMBANTU TADBIR N19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU TADBIR GRED N19 DI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM

TARIKH PEPERIKSAAN : 12 JULAI 2021

MASA PEPERIKSAAN : 2:00 PETANG – 3:00 PETANG

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-pembantu-tadbir-n19

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pegawai Tadbir Diplomatik M41

PERUBAHAN FORMAT PSEE PEMBANTU TADBIR N19 2021

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat ‘sedikit’ perubahan lagi terhadap format exam online.

Seperti tahun-tahun sebelum ini. Pada tahun 2021 ini juga ada ada tiga (2) seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pembantu Tadbir N19. Iaitu :

Jadual PSEE Pembantu Tadbir N19
Jadual peperiksaan Pembantu Tadbir Gred N19

Untuk post kali ini, kami akan perincikan format di seksyen C iaitu contoh-contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19.

Sekiranya anda mahu membaca dan memahami seksyen A dengan lebih baik, anda boleh dapatkan penjelasan lanjut berkaitan skop soalan matematik (juga disebut seksyen daya menyelesaikan masalah) yg sering keluar dalam exam N19 ini di contoh soalan matematik Pembantu Tadbir N19.

Calon yg layak menduduki exam online Pembantu Tadbir N19 sudah tentu sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon-calon peperiksaan online Pembantu Tadbir N19 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19 yang akan kami edarkan di bawah.

KEKOSONGAN JAWATAN PEMBANTU TADBIR N19

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA bertarikh 23 Mac 2021, jumlah kekosongan jawatan Pembantu Tadbir N19 yang diperlukan di Jabatan Perkhidmatan Awam (Sabah) adalah sebanyak 50 orang. Manakala, calon simpanan pula adalah sebanyak 250 orang!

Sementara itu, bagi calon Sarawak pula. Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA bertarikh 23 Mac 2021, jumlah kekosongan jawatan Pembantu Tadbir N19 yang diperlukan di Jabatan Perkhidmatan Awam (Sarawak) adalah seramai 27 orang. Manakala, calon simpanan pula adalah seramai 250 orang!

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Pembantu Tadbir N19, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan online Pembantu Tadbir N19 yang dijalankan ini.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Perhubungan Perusahaan S29

GAGAL MENJAWAB SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU TADBIR N19

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pembantu Tadbir N19.

Terutamanya di Seksyen C yg mengandungi soalan-soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Pembantu Tadbir N19 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan kebolehan pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

 • Mengetahui tugas sebagai Pembantu Tadbir N19 SPA
 • Mengetahui cara menjawab exam online Pembantu Tadbir N19 dengan betul
 • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam online Pembantu Tadbir N19 JPA
 • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Pembantu Tadbir N19 yg berkemungkinan besar disoal
 • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pembantu Tadbir N19 SPA

Secara asas, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat.

Lebih dari itu, calon-calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris N29 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29

JADI ADAKAH ANDA CALON PEMBANTU TADBIR N19?

Calon peperiksaan Pembantu Tadbir N19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir N19 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PEMBANTU TADBIR N19

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pembantu Tadbir N19 dan melepasi tapisan temuduga.

Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga dengan cemerlang

4. Dapat surat tawaran pelantikan Pembantu Tadbir N19

PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR N19 JPA SESI 2021

Exam online Pembantu Tadbir N19 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pembantu Tadbir N19 nanti.

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU TADBIR N19 SPA

Di dalam seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris SPA ini, calon dikehendaki menjawab soalan yang merangkumi :

Sub-Seksyen 1 : Comprehension

Anda akan diberikan petikan pendek dalam bahasa Inggeris. Macam short essay lah.

Kemudian, diikuti oleh 4 hingga 10 soalan kefahaman (comprehension).

Ada pilihan jawapan jenis objektif (A,B,C,D).

Sub-Seksyen 2 : Grammar

Bahagian ni memang pecah belah betul. Anda kena study semula sedikit asas grammar.

Asasnya, terdapat 8 pecahan dalam pecahan 2 ini, yakni :

 1. Pronoun (Kata Ganti)
 2. Noun (Kata Benda)
 3. Verb (Kata Kerja)
 4. Adjective (Kata Sifat)
 5. Adverb (Kata Keterangan)
 6. Determiner (Kata Penentu)
 7. Preposition (Kata Depan)
 8. Conjunction (Kata Hubung)

Berikut diberikan beberapa contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19:

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU TADBIR N19 (JENIS COMPREHENSION)

Read the following paragraphs to answer the next seven questions (Questions 1 – 5).

Sylvia Earle was called a “Hero for the Planet” by Time magazine. She’s an oceanographer, explorer, author, and lecturer.

Sylvia Earle is one of the world’s most famous marine scientists and a National Geographic Explorer-in-Residence. She loves to go diving in the ocean. She has spent a lot of her life both in and under the waves. Earle has led more than a hundred expeditions and she set a record for solo diving in 1,000-metre deep water. In total, she has spent more than 7,000 hours underwater.

Earle describes the first time she went to the ocean: ‘I was three years old and I got knocked over by a wave. The ocean certainly got my attention! It wasn’t frightening, it was thrilling. And since then I have been fascinated by life in the ocean.’

In the past, Earle was the chief scientist of the National Oceanic and Atmospheric Administration in the USA. Now one of her jobs is with Google Earth’s Ocean. Earle’s special focus is on developing a global network of areas on the land and in the ocean. This network will protect and support the living systems that are important to the planet. She explains why this is important: ‘When I first went to the Gulf of Mexico in the 1950s, the sea looked like a blue infinity. It seemed to be too large and too wild to be damaged by the action of people. Then, in a few decades, not thousands of years, the blue wilderness of my childhood disappeared. By the end of the 20th century, about 90 percent of the sharks, tuna, turtles, whales and many other large creatures had disappeared from the Gulf. They had been there for millions of years.’

Some people don’t understand why the ocean is so important to life on Earth. Earle explains that ‘the ocean is the foundation of our life support system. The ocean is alive. The living things in the ocean generate oxygen and take up carbon. If we don’t have the ocean, we don’t have a planet that works.’

The Gulf of Mexico has had many problems, especially after the Deepwater Horizon Oil disaster of 2010, but Earle says, ‘In 2003 I found positive signs in clear, deep water far from the mouth of the Mississippi River. It was full of life. Large areas of the Gulf are not damaged. Protecting the most important places will be good for the future of the Gulf and for all of us.’

1) What does she say about her first experience of the sea?

A) She was afraid of the waves.
B) She enjoyed it very much.
C) She was too young to remember it.
D) She was dissapointed of the ocean

2) The work that Earle is currently doing is based …

A) all over the world.
B) in North America.
C) in the Gulf of Mexico.
D) in South East Asia

3) According to Earle, sixty years ago …

A) it was difficult to imagine that the oceans were in danger.
B) the problems with the sea were too big to solve at that time.
C) the marine environment wasn’t as important as it is now.
D) the sea was untouch and beautiful

4) Which statement is NOT true?

A) Not everybody agrees that the sea is very important.
B) The ocean is essential to life on Earth.
C) We get resources we need from the sea.
D) Most of the sea creatures are in danger

5) According to Sylvia Earle …

A) it will be too difficult to clean up the Gulf of Mexico.
B) it’s possible to protect marine areas.
C) parts of the Mississippi River are healthy.
D) it is not important to take care of the ocean

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU TADBIR N19 (JENIS GRAMMAR)

6) Mr. Nirupam needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

7) Ophelia Tam has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Ophelia has three animals in total.
B) Ophelia has more cats than dogs.
C) One of Ophelia’s cats is black.
D) None of these.

8) Aimi Nehza’s result for her final exam was very bad. She must make __________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

9) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Kamarudin said to his wife.

A) Kamarudin told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Kamarudin told his wife to cook his special dinner that night.
C) Kamarudin’s wife will cook a special dinner with Kamarudin at night.
D) Kamarudin’s wife told Kamarudin to cook a special dinner for him that night.

10) Graham anak Marajeh ______ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah TESL atau bidang pengajian berkaitan Bahasa Inggeris tidak memperolehi kelebihan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19.

Ini kerana soalan yang dikemukakan adalah soalan jenis ‘logik’ dan ‘basic’ sahaja. Tidak memerlukan perbendaharaan kata (vocabulary) dan linguistic yang power-power.

Proses pemahaman dan penyelesaian soalan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris cuma pengaplikasian konsep di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan kefahaman Bahasa Inggeris beserta skema jawapan, anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19 di bawah.

Rujukan Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Bagaimana pun,

Mungkin anda mahu membaca terlebih dahulu dan memahami contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris SPA yang menerangkan perangkap soalan dan ‘pecahan dalam pecahan’ dalam seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Dah tahu belum? Kalau belum. Elok baca cepat!

MENGENAI RUJUKAN SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU TADBIR N19

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2021 yang jauh berbeza dengan format 2016-2017

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa study topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Study yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada perkongsian serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pembantu Tadbir N19.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam.

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19 ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Pembantu Tadbir N19.

Huraian secara terperinci Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Peperiksaan online Pembantu Tadbir N19.

Contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir N19 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat kegirangan dan menyangkakan hidup ini begitu mudah. Suka sekali kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Pembantu Tadbir N19, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19 sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pembantu Tadbir N19 pada masa exam itu nanti.

SENARAI FAQ

Camna nak beli rujukan ni?

Klik pautan Rujukan Pembantu Tadbir N19 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan tersebut.

Berapa lama leh dapat pas saya buat bayaran?

Kalau pilih cara bayaran menggunakan billplz / online banking, rujukan akan diperolehi dalam tempoh 1 – 2 jam sahaja. Cara ni lebih pantas utk korang mula study!

Leave a Comment

error: Content is protected !!