Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19

Anda dipanggil ke Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk jawatan Pembantu Makmal C19 pada 3 Disember 2020 ni oleh SPA? Sampai sekarang masih tak pasti apa benda nak prepare. Dan masih lagi tercari-cari contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19 ambilan Jabatan Perkhidmatan Veterinar yg bagus?

Anda tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Pembantu Makmal C19 akan ‘memusnahkan’ peluang utk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Ini sudah kali keberapa kan.. Hurmmm..

Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19 Jabatan Perkhidmatan Veterinar

Tapi nanti sebentar!

Anda dah sampai ke laman yang betul. Dah tak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib anda!

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penguasa Bomba KB41

Dan yg paling mustahak, siapa tahu post ini boleh memberi harapan kepada mereka yang paling anda sayangi!

Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pembantu Makmal C19 ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PEMBANTU MAKMAL C19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU MAKMAL GRED C19 DI JABATAN PERKHIDMATAN VETERINAR

TARIKH PEPERIKSAAN : 3 DISEMBER 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-pembantu-makmal-c19

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Arkib S19

PERUBAHAN FORMAT PSEE PEMBANTU MAKMAL GRED C19 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat ‘sedikit’ perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020,dua (2) seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pembantu Makmal C19. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris

Untuk post kali ini, kami akan perincikan format di seksyen B iaitu contoh-contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19.

Selepas habis baca post ni, jangan lupa baca perincian seksyen A di soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Makmal C19 ini pula ya.

Ok kita sambung..

Calon yg layak menduduki exam online Pembantu Makmal C19 sudah tentu sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon-calon peperiksaan online Pembantu Makmal C19 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19 yang akan kami edarkan di bawah.

KEKOSONGAN JAWATAN PEMBANTU MAKMAL C19

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA bertarikh 14 Ogos 2020 lalu, jumlah kekosongan jawatan Pembantu Makmal C19 yang diperlukan di Jabatan Perkhidmatan Veterinar adalah seramai 26 orang. Calon simpanan pula adalah seramai 50 orang.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Pembantu Makmal C19, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan online Pembantu Makmal Gred C19 yang dijalankan.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Penguasa Bomba KB29

GAGAL MENJAWAB SOALAN Kefahaman Bahasa Inggeris PEMBANTU MAKMAL C19

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pembantu Makmal C19.

Terutamanya di Seksyen B yg mengandungi soalan-soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Pembantu Makmal C19 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Pembantu Makmal C19 SPA
  • Mengetahui cara menjawab exam online Pembantu Makmal C19 JPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam online Pembantu Makmal C19 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Pembantu Makmal Gred C19 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pembantu Makmal Gred C19 SPA

Secara asas, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat.

Lebih dari itu, calon-calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19

JADI ADAKAH ANDA CALON PEMBANTU MAKMAL C19?

Calon peperiksaan Pembantu Makmal C19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pembantu Makmal C19 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PEMBANTU MAKMAL C19

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pembantu Makmal C19 dan melepasi tapisan temuduga.

Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PEMBANTU MAKMAL C19 JPA SESI 2020

Exam online Pembantu Makmal C19 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pembantu Makmal C19 nanti.

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU MAKMAL C19 SPA

Di dalam seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris SPA ini, calon dikehendaki menjawab soalan yang merangkumi :

Sub-Seksyen 1 : Comprehension

Anda akan diberikan petikan dalam bahasa Inggeris. Macam esei ringkas lah.

Kemudian, diikuti oleh 4 hingga 10 soalan kefahaman (comprehension).

Ada pilihan jawapan jenis objektif (A,B,C,D).

Sub-Seksyen 2 : Grammar

Bahagian ni memang pecah belah betul. Anda kena study semula sedikit asas grammar.

Asasnya, terdapat 8 pecahan dalam pecahan 2 ini, yakni :

  1. Pronoun (Kata Ganti)
  2. Noun (Kata Benda)
  3. Verb (Kata Kerja)
  4. Adjective (Kata Sifat)
  5. Adverb (Kata Keterangan)
  6. Determiner (Kata Penentu)
  7. Preposition (Kata Depan)
  8. Conjunction (Kata Hubung)

Berikut diberikan beberapa contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19:

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU MAKMAL C19 (JENIS COMPREHENSION)

Read the following paragraphs to answer the next seven questions (Questions 1 – 7).

Eddie was a carpet fitter, and he hated it. For ten years he had spent his days sitting, squatting, kneeling or crawling on floors, in houses, offices, shops, factories and restaurants. Ten years of his life, cutting and fitting carpets for other people to walk on, without even seeing them. When his work was done, no-one ever appreciated it. No- one ever said “Oh, that’s a beautiful job, the carpet fits so neatly.” They just walked all over it. Eddie was sick of it.

He was especially sick of it on this hot, humid day in August, as he worked to put the finishing touches to today’s job. He was just cutting and fixing the last edge on a huge red carpet which he had fitted in the living room of Mrs. Vanbrugh’s house. Rich Mrs. Vanbrugh, who changed her carpets every year, and always bought the best. Rich Mrs. Vanbrugh, who had never even given him a cup of tea all day, and who made him go outside when he wanted to smoke. Ah well, it was four o’clock and he had nearly finished. At least he would be able to get home early today. He began to day-dream about the weekend, about the Saturday football game he always played for the local team, where he was known as “Ed the Head” for his skill in heading goals from corner kicks.

Eddie sat back and sighed. The job was done, and it was time for a last cigarette. He began tapping the pockets of his overalls, looking for the new packet of Marlboro he had bought that morning. They were not there.

It was as he swung around to look in his toolbox for the cigarettes that Eddie saw the lump. Right in the middle of the brand new bright red carpet, there was a lump. A very visible lump. A lump the size of — the size of a packet of cigarettes.

“Blast!” said Eddie angrily. “I’ve done it again! I’ve left the cigarettes under the blasted carpet!”

He had done this once before, and taking up and refitting the carpet had taken him two hours. Eddie was determined that he was not going to spend another two hours in this house. He decided to get rid of the lump another way. It would mean wasting a good packet of cigarettes, nearly full, but anything was better than taking up the whole carpet and fitting it again. He turned to his toolbox for a large hammer.

Holding the hammer, Eddie approached the lump in the carpet. He didn’t want to damage the carpet itself, so he took a block of wood and placed it on top of the lump. Then he began to beat the block of wood as hard as he could. He kept beating, hoping Mrs. Vanbrugh wouldn’t hear the noise and come to see what he was doing. It would be difficult to explain why he was hammering the middle of her beautiful new carpet.

After three or four minutes, the lump was beginning to flatten out. Eddie imagined the cigarette box breaking up, and the crushed cigarettes spreading out under the carpet. Soon, he judged that the lump was almost invisible. Clearing up his tools, he began to move the furniture back into the living room, and he was careful to place one of the coffee tables over the place where the lump had been, just to make sure that no-one would see the spot where his cigarettes had been lost. Finally, the job was finished, and he called Mrs. Vanbrugh from the dining room to inspect his work.

“Yes, dear, very nice,” said the lady, peering around the room briefly. “You’ll be sending me a bill, then?”

“Yes madam, as soon as I report to the office tomorrow that the job is done.” Eddie picked up his tools, and began to walk out to the van. Mrs. Vanbrugh accompanied him. She seemed a little worried about something.

“Young man,” she began, as he climbed into the cab of his van, laying his toolbox on the passenger seat beside him, “while you were working today, you didn’t by any chance see any sign of Armand, did you? Armand is my parakeet. A beautiful bird, just beautiful, such colors in his feathers… I let him out of his cage, you see, this morning, and he’s disappeared. He likes to walk around the house, and he’s so good, he usually just comes back to his cage after an hour or so and gets right in. Only today he didn’t come back. He’s never done such a thing before, it’s most peculiar…”

“No, madam, I haven’t seen him anywhere,” said Eddie, as he reached to start the van.

And saw his packet of Marlboro cigarettes on the dashboard, where he had left it at lunchtime….

And remembered the lump in the carpet….

And realised what the lump was….

And remembered the hammering….

And began to feel rather sick….

1) Why did Eddie hate being a carpet-fitter?

A) The pay was too low.
B) He didn’t like working alone.
C) No-one appreciated his work.
D) He couldn’t smoke on the job.

2) What did Eddie think of Mrs. Vanbrugh?

A) She was a kind, thoughtful lady.
B) She was rich and selfish.
C) She was always losing things.
D) She had good taste in furniture.

3) Why was Eddie called “Ed the Head” by his friends?

A) Because he was such an intelligent carpet-fitter.
B) Because he had a large head.
C) Because he was very proud and self-important.
D) Because of his footballing skills.

4) What did Eddie want to do when he had finished fitting the carpet?

A) have a cigarette
B) hammer the carpet flat
C) look for Mrs. Vanbrugh’s lost bird
D) start work in the dining room

5) Why didn’t Eddie remove the carpet to take out the thing that was causing the lump?

A) He couldn’t take the carpet up once he had fitted it.
B) He didn’t need the cigarettes because he had some more in the van.
C) It would take too long to remove the carpet and re-fit it.
D) He intended to come back and remove the lump the next day.

6) What did Eddie do with the hammer?

A) hammered nails into the lump
B) fixed the coffee table
C) left it under the carpet
D) flattened the carpet

7) What was Mrs. Vanbrugh worried about?

A) Her bird was missing.
B) She thought the carpet was going to be too expensive.
C) She thought Eddie had been smoking in the house.
D) She couldn’t find her husband, Armand.

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU MAKMAL C19 (JENIS GRAMMAR)

8) Mr. Roslee needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

9) Florence Hing has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Florence has three animals in total.
B) Florence has more cats than dogs.
C) One of Florence’s cats is black.
D) All of Florence’s dogs have spots.

10) Musalmah’s result for her final exam was very bad. She must make __________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

11) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Kardon said to his wife.

A) Kardon told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Kardon told his wife to cook his special dinner that night.
C) Kardon’s wife will cook a special dinner with Kardon at night.
D) Kardon’s wife told Kardon to cook a special dinner for him that night.

12) Hilmy anak Mike ______ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah TESL atau bidang pengajian berkaitan Bahasa Inggeris tidak memperolehi kelebihan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19.

Ini kerana soalan yang dikemukakan adalah soalan jenis ‘logik’ dan ‘basic’ sahaja. Tidak memerlukan pengetahuan vocabulary dan linguistic yang power-power.

Proses pemahaman dan penyelesaian soalan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris cuma pengaplikasian konsep di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan kefahaman Bahasa Inggeris beserta skema jawapan, anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19 di bawah.

Rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Arkib S19

MENGENAI RUJUKAN SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU MAKMAL C19

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pembantu Makmal C19.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam.

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Pembantu Makmal C19.

Huraian secara terperinci Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Peperiksaan online Pembantu Makmal C19.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Akauntan WA41

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat kegirangan dan menyangkakan hidup ini begitu mudah. Suka sekali kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Pembantu Makmal C19, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pembantu Makmal C19 pada 3 Disember 2020 itu nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19?

Klik pautan rujukan Pembantu Makmal C19 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan tersebut.

Adakah ini soalan bocor seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19?

Tidak. Bukan sama sekali. Ini cuma pakej rujukan yg mengandungi koleksi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia hanya berfungsi dlm membantu anda study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah skop kerja seorang Pembantu Makmal Gred C19?

Seorang Pembantu Makmal C19 adalah bertanggungjawab:

” Membantu dalam menjalankan analisis kimia serta ujian fizikal terhadap sampel-sampel mineral berlogam, logam, aloi, lempung, batu kapur, pasir silikat, bahan seramik, bijih, air tanah, batu arang, sampel eksplorasi seperti sedimen, tanih dan sebagainya untuk unsur-unsur utama berkaitan dengannya, membantu Pegawai Penyelidik dalam menjalankan tugas-tugas penyelidikan dan pembangunan dalam bidang teknologi nuklear dan teknologi yang berkaitan dengannya. Memastikan kebersihan makmal dan peralatannya dalam keadaan baik dan sentiasa boleh digunakan serta menjaga rekod stok bahan-bahan makmal. ”

Berapa gaji jawatan Pembantu Makmal C19?

Gaji basic ialah RM1,357.00 (belum termasuk kenaikan gaji tahunan dan lain-lain elaun yg jawatan Gred C19 layak perolehi).

Leave a Comment

error: Content is protected !!