Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19

Anda dipanggil ke Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk jawatan Pembantu Muzium S19 pada 26 November 2020 ni oleh SPA? Sampai sekarang masih tak pasti apa benda nak prepare. Dan masih lagi tercari-cari contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19 ambilan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia yg bagus?

Anda tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Pembantu Muzium S19 akan ‘memusnahkan’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Ini sudah kali keberapa kan.. Hurmmm..

Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19 Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Tapi nanti sebentar!

Anda dah sampai ke laman yang betul. Dah tak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib anda.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penguasa Bomba KB41

Dan yang paling penting, siapa tahu post ini boleh memberi harapan kepada mereka yang paling anda sayangi!

Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pembantu Muzium S19 ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PEMBANTU MUZIUM S19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU MUZIUM GRED S19 DI KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 26 NOVEMBER 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-pembantu-muzium-s19

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Pertahanan Awam KP19

PERUBAHAN FORMAT PSEE PEMBANTU MUZIUM GRED S19 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020,dua (2) seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pembantu Muzium S19. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris

Untuk post kali ini, kami akan perincikan format di seksyen B iaitu contoh-contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19.

Calon yg layak menduduki exam online Pembantu Muzium S19 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon-calon peperiksaan online Pembantu Muzium S19 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19 yang akan kami edarkan di bawah.

KEKOSONGAN JAWATAN PEMBANTU MUZIUM S19

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar 30 Jun 2020 lalu, jumlah kekosongan jawatan Pembantu Muzium S19 yang diperlukan di Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia adalah seramai 20 orang. Calon simpanan pula adalah seramai 100 orang.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Pembantu Muzium S19, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan online Pembantu Muzium S19 yang dijalankan.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Penguasa Bomba KB29

GAGAL MENJAWAB SOALAN Kefahaman Bahasa Inggeris PEMBANTU MUZIUM S19

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pembantu Muzium S19.

Terutamanya di Seksyen B yg mengandungi soalan-soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Pembantu Muzium S19 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Pembantu Muzium S19 SPA
  • Mengetahui cara menjawab exam online Pembantu Muzium S19 JPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam online Pembantu Muzium S19 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Pembantu Muzium Gred S19 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pembantu Muzium Gred S19 SPA

Secara asas, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat.

Lebih dari itu, calon-calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PEMBANTU MUZIUM S19?

Calon peperiksaan Pembantu Muzium S19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pembantu Muzium S19 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PEMBANTU MUZIUM S19

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pembantu Muzium S19 dan melepasi tapisan temuduga.

Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PEMBANTU MUZIUM S19 JPA SESI 2020

Exam online Pembantu Muzium S19 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pembantu Muzium S19 nanti.

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU MUZIUM S19 SPA

Di dalam seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris SPA ini, calon dikehendaki menjawab soalan yang merangkumi :

Sub-Seksyen 1 : Comprehension

Anda akan diberikan petikan dalam bahasa Inggeris. Macam esei ringkas lah.

Kemudian, diikuti oleh 4 hingga 10 soalan kefahaman (comprehension).

Ada pilihan jawapan jenis objektif (A,B,C,D).

Sub-Seksyen 2 : Grammar

Bahagian ni memang pecah belah betul. Anda kena study semula sedikit asas grammar.

Asasnya, terdapat 8 pecahan dalam pecahan 2 ini, yakni :

  1. Pronoun (Kata Ganti)
  2. Noun (Kata Benda)
  3. Verb (Kata Kerja)
  4. Adjective (Kata Sifat)
  5. Adverb (Kata Keterangan)
  6. Determiner (Kata Penentu)
  7. Preposition (Kata Depan)
  8. Conjunction (Kata Hubung)

Berikut diberikan beberapa contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19:

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU MUZIUM S19 (JENIS COMPREHENSION)

Read the following paragraphs to answer the next five questions (Questions 1 – 6).

Jack lay, quiet and unmoving, for thirty minutes while a stranger repeatedly stabbed him with sharp needles, causing blood to pour steadily out of his leg. Jack was getting a tattoo. His friend Tony had recently gotten a tattoo, and Jack was so impressed by Tony’s bravery and his tattoo that he decided to get one too. Getting a tattoo because your friends and peers have them is just one of the reasons why a lot of young people in North America get tattoos. Peer pressure, media influence, and personal expression are some of the common reasons for wearing tattoos today.

The desire to be part of a group, to be accepted by one’s friends or peers, can have a great influence on what a person does. Sometimes, wearing a tattoo can be a sign that you belong to a certain group. Gangs often use special clothes and tattoos to identify their particular group. For example, in one gang all the members may wear green army jackets and have large ‘Xs’ tattooed on their arms. It is not only gangs that have this type of special ‘uniform’. Young people often belong to a certain group of friends. Some of these groups wear only brand-name clothes. Some wear only black clothes. Others wear tattoos. When a person’s friends are all doing something, such as getting a tattoo, that person is more likely to do the same thing, and get a tattoo too.

The media is another big influence behind the popularity of tattoos in North America. A wide variety of media images show tattoos. Tattoos can be seen on people appearing in commercials selling expensive cars. Famous sports heroes with tattoos are shown in magazines. Fashion models are often seen in magazines and on TV wearing designer clothes that show their bodies tattooed with detailed and colourful patterns. These media images link tattoos to ideas of wealth, success, and status. As a result, many people decide to get a tattoo for its fashion and status value.

It is not always the influence of other people or the media that results in a person getting a tattoo. Many people decide to wear tattoos in order to express their artistic nature, their beliefs, or their feelings — in other words, to show their individuality. A musician in a rock band may get a tattoo of a guitar on the arm. Some environmentalists may tattoo pictures of endangered animals on their shoulders. Lovers may tattoo each others’ names over their hearts. A tattoo can be a public sign to show what is important in a person’s life.

As you can see, there are many reasons why young North Americans get tattoos. A tattoo can be part of a group’s uniform. It can be a sign of fashion. It can be an expression of individuality. The decision to get a tattoo is most often a result of the influence of friends or media or the desire to express oneself. For Jack, it was a mixture of all three.

1) What are the three most common reasons why a person gets a tattoo?

A) pressure from their peers
B) it is healthy
C) influence from the media
D) a way of personal expression

2) Which of the following are common ways that people show they belong to a certain group?

A) wearing a tattoo
B) wearing special clothes
C) wearing a special uniform
D) wearing a special kind of socks

3) Which of the following are ways that the media uses tattoos in advertising?

A) to sell cars
B) by using fashion models
C) by using sports stars
D) by using endangered species

4) According to the essay, media images are linked to _.

A) wealth
B) status
C) success
D) debt

5) Which of the following are possible artistic reasons for getting tattoos?

A) to show membership in a band
B) to show a lover’s name
C) to show pictures of animals that may become extinct
D) to show which language you speak

6) Jack was stabbed for thirty minutes with a needle because _.

A) he was getting a tattoo
B) he was getting acupuncture
C) he is was getting his ears pierced
D) he was getting a nose ring

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU MUZIUM S19 (JENIS GRAMMAR)

7) Mr. Khairil needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

8) Susan Chong has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Susan has three animals in total.
B) Susan has more cats than dogs.
C) One of Susan’s cats is black.
D) All of Susans dogs have spots.

9) Radziah’s result for her final exam was very bad. She must make __________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

10) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Hendry said to his wife.

A) Hendry told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Hendry told his wife to cook his special dinner that night.
C) Hendry’s wife will cook a special dinner with Hendry at night.
D) Hendry’s wife told Hendry to cook a special dinner for him that night.

11) Charlie anak Anoi ______ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah TESL atau bidang pengajian berkaitan Bahasa Inggeris tidak memperolehi kelebihan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19.

Ini kerana soalan yang dikemukakan adalah soalan jenis ‘logik’ dan ‘basic’ sahaja. Tidak memerlukan pengetahuan vocabulary dan linguistic yang power-power.

Proses pemahaman dan penyelesaian soalan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris cuma pengaplikasian konsep di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan kefahaman Bahasa Inggeris beserta skema jawapan, anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19 di bawah.

Rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19

Atau,

Anda mungkin mahu membaca terlebih dahulu dan memahami contoh soalan SPA online Kefahaman Bahasa Inggeris yang menerangkan perangkap soalan dan ‘pecahan dalam pecahan’ dalam seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Dah tahu belum? Kalau belum. Elok baca cepat!

MENGENAI RUJUKAN SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU MUZIUM S19

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pembantu Muzium S19.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam.

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Pembantu Muzium S19.

Huraian secara terperinci Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Peperiksaan online Pembantu Muzium S19.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Muzium S19 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera (Elektrik) JA29

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat kegirangan dan menyangkakan hidup ini begitu mudah. Suka sekali kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Pembantu Muzium S19, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pembantu Muzium S19 pada 26 November 2020 itu nanti.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Arkib S19

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19?

Klik pautan rujukan Pembantu Muzium S19 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan tersebut.

Adakah ini soalan bocor seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19?

Tidak. Bukan sama sekali. Ini cuma pakej rujukan yang mengandungi koleksi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia hanya berfungsi membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah skop kerja seorang Pembantu Muzium Gred S19?

Seorang Pembantu Muzium S19 adalah bertanggungjawab:

” Ke atas keselamatan dan kebersihan koleksi muzium serta galeri pameran, membantu kerja-kerja pengumpulan koleksi penyelidikan (sejarah, kebudayaan dan alam semula jadi) serta penyediaan pameran, ekskavasi arkeologi, konservasi dan sebagainya. ”

Berapa gaji jawatan Pembantu Muzium S19?

Gaji basic ialah RM1,352.00 (belum termasuk kenaikan gaji tahunan dan lain-lain elaun yg jawatan Gred S19 layak perolehi).

Leave a Comment

error: Content is protected !!