Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29

Anda dipanggil ke Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk jawatan Penolong Jurutera (Mekanikal) Gred JA29 pada kali ni oleh SPA? Panggilan untuk ambilan Kementerian Kerja Raya Malaysia? Tarikhnya ialah pada 7 Januari 2021 ni? Haa.. Betul la tu. Anda dah sampai ke tempat yang yg tepat. Problem-nya pula – sampai sekarang masih tak pasti apa benda nak prepare dan masih lagi tercari-cari contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29 yg baik?

Anda tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Penolong Jurutera JA29 akan ‘memusnahkan’ peluang utk dipanggil ke peringkat interview dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Ini sudah kali keberapa kan.. Hurmmm..

Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29

Tapi nanti sebentar!

Anda dah sampai ke laman yang betul. Dah tak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib anda!

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19

Dan yg paling mustahak, siapa tahu post ini boleh memberi harapan kepada mereka yang paling anda sayangi!

Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Penolong Jurutera JA29 ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PENOLONG JURUTERA JA29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG JURUTERA GRED JA29 DI KEMENTERIAN KERJA RAYA MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 7 JANUARI 2021

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-penolong-jurutera-mekanikal-ja29

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Arkib S19

PERUBAHAN FORMAT PSEE PENOLONG JURUTERA GRED JA29 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat ‘sedikit’ perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020, ada dua (2) seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Penolong Jurutera JA29. Iaitu :

Jadual seksyen dalam PSEE Penolong Jurutera JA29
Jadual seksyen PSEE Penolong Jurutera JA29

Untuk post kali ini, kami akan perincikan format di seksyen B iaitu contoh-contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29.

Calon yg layak menduduki exam online Penolong Jurutera JA29 sudah tentu sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon-calon peperiksaan online Penolong Jurutera JA29 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29 yang akan kami edarkan di bawah.

KEKOSONGAN JAWATAN PENOLONG JURUTERA JA29

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA bertarikh 14 Julai 2020, jumlah kekosongan jawatan Penolong Jurutera (awam) Gred JA29 yang diperlukan di Kementerian Kerja Raya Malaysia adalah seramai 200 orang. Calon simpanan Penolong Jurutera (awam) JA29 pula adalah seramai 378 orang.

Sementara itu, untuk jawatan Penolong Jurutera (Elektrik) Gred JA29, Kementerian Kerja Raya Malaysia menerusi SPA menawarkan kekosongan sebanyak 38 tempat sahaja. Dengan calon simpanan Penolong Jurutera (Elektrik) JA29 ialah seramai 135 orang.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Penolong Jurutera JA29, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan online Penolong Jurutera Gred JA29 yang dijalankan.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Penguasa Kastam WK19

GAGAL MENJAWAB SOALAN Kefahaman Bahasa Inggeris PENOLONG JURUTERA JA29

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Penolong Jurutera JA29.

Terutamanya di Seksyen B yg mengandungi soalan-soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Penolong Jurutera JA29 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan kekuatan pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Penolong Jurutera JA29 SPA
  • Mengetahui cara menjawab exam online Penolong Jurutera JA29 JPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam online Penolong Jurutera JA29 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Penolong Jurutera Gred JA29 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Penolong Jurutera Gred JA29 SPA

Secara asas, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat.

Lebih dari itu, calon-calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Penguasa Imigresen KP29

JADI ADAKAH ANDA CALON PENOLONG JURUTERA JA29?

Calon peperiksaan Penolong Jurutera JA29 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Penolong Jurutera JA29 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PENOLONG JURUTERA JA29

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Penolong Jurutera JA29 dan melepasi tapisan temuduga.

Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PENOLONG JURUTERA JA29 JPA SESI 2020

Exam online Penolong Jurutera JA29 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Penolong Jurutera JA29 nanti.

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PENOLONG JURUTERA JA29 SPA

Di dalam seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris SPA ini, calon dikehendaki menjawab soalan yang merangkumi :

Sub-Seksyen 1 : Comprehension

Anda akan diberikan petikan pendek dalam bahasa Inggeris. Macam short essay lah.

Kemudian, diikuti oleh 4 hingga 10 soalan kefahaman (comprehension).

Ada pilihan jawapan jenis objektif (A,B,C,D).

Sub-Seksyen 2 : Grammar

Bahagian ni memang pecah belah betul. Anda kena study semula sedikit asas grammar.

Asasnya, terdapat 8 pecahan dalam pecahan 2 ini, yakni :

  1. Pronoun (Kata Ganti)
  2. Noun (Kata Benda)
  3. Verb (Kata Kerja)
  4. Adjective (Kata Sifat)
  5. Adverb (Kata Keterangan)
  6. Determiner (Kata Penentu)
  7. Preposition (Kata Depan)
  8. Conjunction (Kata Hubung)

Berikut diberikan beberapa contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29:

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PENOLONG JURUTERA JA29 (JENIS COMPREHENSION)

Read the following paragraphs to answer the next seven questions (Questions 1 – 5).

The American city of Detroit was like Paris, some people said. It had a big river, beautiful wide streets and important buildings. Then, in the 20th century, it was called ‘Motor City’ because of the number of car factories there. Workers in the car factories had good jobs and they earned good money. It wasn’t unusual to own a home, a boat and even a holiday home. In the 1950s, new highways were built and lots of people moved from the city centre to the suburbs. Life was good. But at the beginning of the 21st century, Detroit became America’s poorest big city.

In a period of fifty years, more than half the people left Detroit. Houses and buildings were empty. Poverty and crime increased. Plants and trees grew in the empty houses. What happened in Detroit?

The city’s population fell for several reasons. One reason is people moved to the suburbs in the 1950s. Another reason is that in 1967 there were terrible riots. A lot of people were scared of coming to the city. Also, the big car companies like General Motors and Chrysler had huge problems. And in 2008, the world financial crisis had a big effect on many cities, especially Detroit. Now, a lot of people in Detroit are poor. Half of the city’s families have less than 25,000 dollars a year.

In 2013, the city of Detroit was bankrupt. It was the biggest bankrupt city in American history. But then something began to change. It was a new beginning for the city. It had some money to improve small things like lights in the streets and so people felt safe. The police came quickly when there were problems. Old, empty buildings were demolished. There is now space for new buildings. And there are new businesses too. The city gave 10,000 dollars to 30 new small businesses. Now there are grocery stores, juice bars, coffee shops and even bicycle makers. Finally, the city is working again.

1) At the end of the 20th century …

A) lots of people moved away from Detroit.
B) many people came to live in Detroit.
C) people moved into empty houses in Detroit.
D) people moved into empty building in Detroit.

2) Which statement is true?

A) Detroit had a number of problems.
B) Detroit’s biggest problem was crime.
C) There was one big problem in Detroit.
D) There was two big problem in Detroit.

3) Which statement is true?

A) In 2008, half of the people in Detroit were poor.
B) Lots of cities had problems in 2008.
C) The car factories closed in 2008.
D) The motorcycle factories closed in 2008.

4) After 2013, which of these things happened?

A) The city had no money.
B) The streets were safer.
C) There were problems with the police.
D) The city had much money.

5) Which sentence describes Detroit today?

A) New businesses are opening.
B) There are 30 grocery stores.
C) There are no empty buildings.
D) There are 40 grocery stores.

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PENOLONG JURUTERA JA29 (JENIS GRAMMAR)

6) Mr. Arul Canda needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

7) Sophia Ting has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Sophia has three animals in total.
B) Sophia has more cats than dogs.
C) One of Sophia’s cats is black.
D) All of Sophia’s dogs have spots.

8) Ziera Zara’s result for her final exam was very bad. She must make __________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

9) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Haikal said to his wife.

A) Haikal told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Haikal told his wife to cook his special dinner that night.
C) Haikal’s wife will cook a special dinner with Haikal at night.
D) Haikal’s wife told Haikal to cook a special dinner for him that night.

10) Hermon anak Deki ______ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah TESL atau bidang pengajian berkaitan Bahasa Inggeris tidak memperolehi kelebihan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29.

Ini kerana soalan yang dikemukakan adalah soalan jenis ‘logik’ dan ‘basic’ sahaja. Tidak memerlukan pengetahuan vocabulary dan linguistic yang power-power.

Proses pemahaman dan penyelesaian soalan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris cuma pengaplikasian konsep di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan kefahaman Bahasa Inggeris beserta skema jawapan, anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29 di bawah.

Rujukan Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29
TEMPAH DI SINI!

Atau,

Anda mungkin mahu membaca terlebih dahulu dan memahami contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris SPA yang menerangkan perangkap soalan dan ‘pecahan dalam pecahan’ dalam seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Dah tahu belum? Kalau belum. Elok baca cepat!

MENGENAI RUJUKAN SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PENOLONG JURUTERA JA29

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Penolong Jurutera JA29.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam.

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Penolong Jurutera JA29.

Huraian secara terperinci Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Peperiksaan online Penolong Jurutera JA29.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Jurutera JA29 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat kegirangan dan menyangkakan hidup ini begitu mudah. Suka sekali kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Penolong Jurutera JA29, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Penolong Jurutera (Mekanikal) JA29 pada masa exam itu nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29?

Klik pautan rujukan Penolong Jurutera JA29 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan tersebut.

Adakah ini soalan bocor seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera JA29?

Tidak. Bukan sama sekali. Ini cuma pakej rujukan yg mengandungi koleksi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia hanya berfungsi dlm membantu anda study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah skop kerja seorang Penolong Jurutera Gred JA29?

Seorang Penolong Jurutera JA29 adalah bertanggungjawab:

” Dalam pengendalian pelaksanaan projek bagi skop kerja kejuruteraan antaranya kejuruteraan awam, mekanikal dan elektrik iaitu mengumpul maklumat untuk penyediaan reka bentuk, menyedia dan menyemak lukisan kejuruteraan, merekod inventori, mengawas tapak projek, menyelia pelaksanaan kerja pengawasan pembinaan di tapak projek, menyediakan laporan kemajuan projek, membantu kerja-kerja perundingan dan penyediaan sebut harga dan tender, menjalankan kerja penyenggaraan bangunan dan workshop, melaksanakan kerja-kerja kawalan, pengujian, penyenggaraan berkala peralatan elektrik, merancang dan menyusun aktiviti bagi mengawal selia sistem pengairan dan saliran serta menjalankan tugas-tugas yang berkaitan. ”

Berapa gaji jawatan Penolong Jurutera JA29?

Gaji basic ialah RM1,549.00 (belum termasuk kenaikan gaji tahunan dan lain-lain elaun yg jawatan Gred JA29 layak perolehi).

Leave a Comment

error: Content is protected !!