Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29

Anda dipanggil ke Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) untuk jawatan Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 oleh SPA? Panggilan untuk ambilan Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPA)? Tarikh exam-nya ialah pada 14 April 2021 – 22 April 2021 ni? Masanya ialah 2:00 petang – 3:00 petang? Haa.. Betul la tu. Anda dah sampai ke tempat yang yg tepat. Problem-nya pula – sampai sekarang masih tak pasti apa benda nak prepare dan masih lagi tercari-cari contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29 yg baik?

Anda tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Penolong Pegawai Tadbir N29 akan ‘memusnahkan’ peluang utk dipanggil ke peringkat interview dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Ini sudah kali keberapa kan.. Hurmmm..

Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29

Tapi nanti sebentar!

Anda dah sampai ke laman yang betul. Dah tak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib anda!

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Akauntan WA41

Dan yg paling mustahak, siapa tahu post ini mungkin boleh memberi harapan kepada mereka yang paling anda sayangi!

Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Penolong Pegawai Tadbir N29 ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N29 DI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 14 APRIL 2021 – 22 APRIL 2021

MASA PEPERIKSAAN : 2:00 PETANG – 3:00 PETANG

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-penolong-pegawai-tadbir-n29

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Jurutera (Mekanikal) JA29

PERUBAHAN FORMAT PSEE PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29 2021

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat ‘sedikit’ perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2021 ini, hanya ada dua (2) seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Tadbir N29. Iaitu :

PEPERIKSAANSEKSYENMASA DARIMASA HINGGA
DAYA MENYELESAIKAN MASALAHA2:00 PETANG2:20 PETANG
KEFAHAMAN BAHASA INGGERISB2:35 PETANG3:00 PETANG
Jadual peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29

Untuk post kali ini, kami akan perincikan format di seksyen B iaitu contoh-contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29.

Sekiranya anda mahu membaca dan memahami seksyen A dengan lebih baik, korang boleh dapatkan penjelasan lanjut berkaitan skop soalan math yg sering keluar dalam exam N29 ini di soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Tadbir N29.

Calon yg layak menduduki exam online Penolong Pegawai Tadbir N29 sudah tentu sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon-calon peperiksaan online Penolong Pegawai Tadbir N29 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29 yang akan kami edarkan di bawah.

KEKOSONGAN JAWATAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA bertarikh 20 Oktober 2020, jumlah kekosongan jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29 yang diperlukan di Jabatan Perkhidmatan Awam adalah seramai 43 orang sahaja. Calon simpanan Penolong Pegawai Tadbir N29 pula adalah seramai 700 orang.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Tadbir N29 yang dijalankan.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) N41

GAGAL MENJAWAB SOALAN Kefahaman Bahasa Inggeris PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Tadbir N29.

Terutamanya di Seksyen B yg mengandungi soalan-soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan kebolehan pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

 • Mengetahui tugas sebagai Penolong Pegawai Tadbir N29 SPA
 • Mengetahui cara menjawab exam online Penolong Pegawai Tadbir N29 JPA dengan betul
 • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam online Penolong Pegawai Tadbir N29 JPA
 • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 yg berkemungkinan besar disoal
 • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Penolong Pegawai Tadbir N29 SPA

Secara asas, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat.

Lebih dari itu, calon-calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris N29 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Penguasa Imigresen KP29

JADI ADAKAH ANDA CALON PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29?

Calon peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 dan melepasi tapisan temuduga.

Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29 JPA SESI 2021

Exam online Penolong Pegawai Tadbir N29 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Penolong Pegawai Tadbir N29 nanti.

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29 SPA

Di dalam seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris SPA ini, calon dikehendaki menjawab soalan yang merangkumi :

Sub-Seksyen 1 : Comprehension

Anda akan diberikan petikan pendek dalam bahasa Inggeris. Macam short essay lah.

Kemudian, diikuti oleh 4 hingga 10 soalan kefahaman (comprehension).

Ada pilihan jawapan jenis objektif (A,B,C,D).

Sub-Seksyen 2 : Grammar

Bahagian ni memang pecah belah betul. Anda kena study semula sedikit asas grammar.

Asasnya, terdapat 8 pecahan dalam pecahan 2 ini, yakni :

 1. Pronoun (Kata Ganti)
 2. Noun (Kata Benda)
 3. Verb (Kata Kerja)
 4. Adjective (Kata Sifat)
 5. Adverb (Kata Keterangan)
 6. Determiner (Kata Penentu)
 7. Preposition (Kata Depan)
 8. Conjunction (Kata Hubung)

Berikut diberikan beberapa contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29:

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29 (JENIS COMPREHENSION)

Read the following paragraphs to answer the next seven questions (Questions 1 – 5).

Sylvia Earle was called a “Hero for the Planet” by Time magazine. She’s an oceanographer, explorer, author, and lecturer.

Sylvia Earle is one of the world’s most famous marine scientists and a National Geographic Explorer-in-Residence. She loves to go diving in the ocean. She has spent a lot of her life both in and under the waves. Earle has led more than a hundred expeditions and she set a record for solo diving in 1,000-metre deep water. In total, she has spent more than 7,000 hours underwater.

Earle describes the first time she went to the ocean: ‘I was three years old and I got knocked over by a wave. The ocean certainly got my attention! It wasn’t frightening, it was thrilling. And since then I have been fascinated by life in the ocean.’

In the past, Earle was the chief scientist of the National Oceanic and Atmospheric Administration in the USA. Now one of her jobs is with Google Earth’s Ocean. Earle’s special focus is on developing a global network of areas on the land and in the ocean. This network will protect and support the living systems that are important to the planet. She explains why this is important: ‘When I first went to the Gulf of Mexico in the 1950s, the sea looked like a blue infinity. It seemed to be too large and too wild to be damaged by the action of people. Then, in a few decades, not thousands of years, the blue wilderness of my childhood disappeared. By the end of the 20th century, about 90 percent of the sharks, tuna, turtles, whales and many other large creatures had disappeared from the Gulf. They had been there for millions of years.’

Some people don’t understand why the ocean is so important to life on Earth. Earle explains that ‘the ocean is the foundation of our life support system. The ocean is alive. The living things in the ocean generate oxygen and take up carbon. If we don’t have the ocean, we don’t have a planet that works.’

The Gulf of Mexico has had many problems, especially after the Deepwater Horizon Oil disaster of 2010, but Earle says, ‘In 2003 I found positive signs in clear, deep water far from the mouth of the Mississippi River. It was full of life. Large areas of the Gulf are not damaged. Protecting the most important places will be good for the future of the Gulf and for all of us.’

1) What does she say about her first experience of the sea?

A) She was afraid of the waves.
B) She enjoyed it very much.
C) She was too young to remember it.
D) She was dissapointed of the ocean

2) The work that Earle is currently doing is based …

A) all over the world.
B) in North America.
C) in the Gulf of Mexico.
D) in South East Asia

3) According to Earle, sixty years ago …

A) it was difficult to imagine that the oceans were in danger.
B) the problems with the sea were too big to solve at that time.
C) the marine environment wasn’t as important as it is now.
D) the sea was untouch and beautiful

4) Which statement is NOT true?

A) Not everybody agrees that the sea is very important.
B) The ocean is essential to life on Earth.
C) We get resources we need from the sea.
D) Most of the sea creatures are in danger

5) According to Sylvia Earle …

A) it will be too difficult to clean up the Gulf of Mexico.
B) it’s possible to protect marine areas.
C) parts of the Mississippi River are healthy.
D) it is not important to take care of the ocean

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29 (JENIS GRAMMAR)

6) Mr. Adarsh needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

7) Joceline Tam has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Joceline has three animals in total.
B) Joceline has more cats than dogs.
C) One of Joceline’s cats is black.
D) All of Joceline’s dogs have spots.

8) Nehza Athirah’s result for her final exam was very bad. She must make __________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

9) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Awang said to his wife.

A) Awang told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Awang told his wife to cook his special dinner that night.
C) Awang’s wife will cook a special dinner with Awang at night.
D) Awang’s wife told Awang to cook a special dinner for him that night.

10) Billie anak Lamoh ______ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah TESL atau bidang pengajian berkaitan Bahasa Inggeris tidak memperolehi kelebihan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29.

Ini kerana soalan yang dikemukakan adalah soalan jenis ‘logik’ dan ‘basic’ sahaja. Tidak memerlukan perbendaharaan kata (vocabulary) dan linguistic yang power-power.

Proses pemahaman dan penyelesaian soalan di seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris cuma pengaplikasian konsep di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan kefahaman Bahasa Inggeris beserta skema jawapan, anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29 di bawah.

Nota: Jualan rujukan soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29 sudah dibuka. Proses penambahbaikan contoh soalan, skema jawapan dan nota-nota ringkas telah selesai dijalankan. Dapatkan sekarang sebelum jualan ditutup!

Rujukan Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29

Bagaimana pun,

Mungkin anda mahu membaca terlebih dahulu dan memahami contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris SPA yang menerangkan perangkap soalan dan ‘pecahan dalam pecahan’ dalam seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Dah tahu belum? Kalau belum. Elok baca cepat!

Atau pun,

Anda juga boleh membaca koleksi lengkap contoh soalan setiap seksyen peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29, boleh baca di contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 ni.

MENGENAI RUJUKAN SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2021 yang jauh berbeza dengan format 2016-2017

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa study topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Study yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada perkongsian serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Tadbir N29.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam.

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29 ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Penolong Pegawai Tadbir N29.

Huraian secara terperinci Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris Peperiksaan online Penolong Pegawai Tadbir N29.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat kegirangan dan menyangkakan hidup ini begitu mudah. Suka sekali kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Penolong Pegawai Tadbir N29, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29 sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 pada masa exam itu nanti.

Baca: Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Perhubungan Perusahaan S29

SENARAI FAQ

Camna nak beli rujukan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29 ni?

Klik pautan rujukan Penolong Pegawai Tadbir N29 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan tersebut.

Apa skop kerja seorang Penolong Pegawai Tadbir N29?

Skop kerja seorang Penolong Pegawai Tadbir N29, adalah bertanggungjawab dalam:

Menguruskan kerja-kerja yang berkaitan pengurusan kewangan, perolehan bekalan dan pembangunan, pengurusan, perkhidmatan personel, pengurusan pentadbiran pejabat, pengurusan majlis rasmi, mengendalikan urusan Konsuler dan Penguatkuasaan Undang-undang.

Berapa gaji Penolong Pegawai Tadbir N29?

Gaji basic ialah RM1,493.00 (ini belum termasuk kenaikan gaji tahunan dan lain-lain elaun yg jawatan Gred N29 layak perolehi).

2 thoughts on “Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Tadbir N29”

Leave a Comment

error: Content is protected !!